Csökkent az euróövezet és az EU júniusi kiskereskedelmi forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 05. 11:21

Csökkent az euróövezetben és az Európai Unióban is a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban.

EU

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az előző hónaphoz viszonyítva, míg éves összehasonlításban 1,2 százalékos volt a növekedés.

A 28 tagú Európai Unióban havi összevetésben 0,5 százalékkal esett, éves alapon 2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban.

Az euróövezeti tagállamokban a júniusi havi szintű forgalomcsökkenés elsősorban amiatt következett be, hogy az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,8 százalékkal zuhant, a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékeké pedig 0,2 százalékkal esett. A benzinkutak forgalma stagnált májussal összevetve.

Az Európai Unióban 0,6 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, 0,4 százalékkal az üzemanyagoké, és 0,1 százalékkal a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékeké.
A legnagyobb havi növekedést Románia (+1,7 százalék), Ausztria (+1,3 százalék) és Dánia (+1,1 százalék) érte el júniusban.

Magyarországon 0,6 százalék volt a havi szintű növekedés.

A legnagyobb mértékben Németországban (-2,3 százalék), Szlovéniában (-1,6 százalék) és Lengyelországban (-1,4 százalék) csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 2,3 százalékkal nőtt a nem élelmiszer szektor forgalma, 1,8 százalékkal az üzemanyagoké, és 0,1 százalékkal az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 1,4 százalékkal, a nem élelmiszer szektoré 3,4 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 0,8 százalékkal bővült.

Az egy évvel korábbihoz képest júniusban Romániában (+7,9 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom és Luxemburgban (-9,9 százalék) esett a legnagyobb mértékben.

Magyarországon az éves szintű júniusi kiskereskedelmi forgalom 6,2 százalékkal emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink