Csökkent az élelmiszerfogyasztás tavaly Csehországban
Éves szinten tavaly 1,6 százalékkal csökkent az élelmiszerfogyasztás Csehországban – derül ki a cseh mezőgazdaság tavalyi állapotáról készült jelentésből, amelyet a héten fogadott el a cseh kormány.
„Az élelmiszerfogyasztás alakulása 2013-ban összhangban van lakossági vásárlóerő alakulásával” – olvasható a dokumentumban.
Hivatalos statisztikai adatok szerint tavaly éves szinten 1,1 százalékkal csökkent a cseh lakosság vásárlóereje. A fogyasztásra szánt kiadások viszont éves szinten 1,7 százalékkal emelkedtek.
Az emberek tavaly elsősorban a hús és húskészítmények fogyasztását mérsékelték, 4,4 százalékkal 74 kilogrammra. Legnagyobb mértékben a marhahús fogyasztása csökkent. Piaci elemzések szerint ez nagyrészt a húsárak emelkedésének következménye.
A friss tejtermékek fogyasztása 1,7 százalékkal emelkedett, de a sajtfogyasztás 3 százalékkal visszaesett. Nőtt a halfogyasztás és tojásból is többet ettek az emberek. A tojás ára tavaly csökkent, a halaké pedig emelkedett.
A burgonyafogyasztás 5 százalékkal esett vissza.
A jelentés szerint továbbra is nagyon drágák az alkoholmentes italok, frissítők. A háztartások élelmiszerekre fordított kiadásainak 20,2 százalékát ez a tétel teszi ki. A kiadások több mint egynegyede a húsra és a húskészítményekre esik. (Kokes János, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >