Csökkent az élelmiszerbiztonsági riasztások száma az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 13. 11:30

Az egy évvel korábbiakhoz képest kilenc százalékkal csökkent 2013-ban a tagállamok által leadott jelzések száma az uniós élelmiszerbiztonsági riasztórendszeren keresztül – közölte pénteken az Európai Bizottság.

EU

Az Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztó Rendszeren (RASFF) keresztül az uniós tagállamok és intézmények, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc hatóságai 2013-ban összesen 3205 esetben adtak le valamilyen jelzést, ezek közül a legtöbb arról szólt, hogy valamilyen élelmiszert vagy takarmányt nem engedtek be az Európai Unióba, a szállítmányt a határon feltartóztatták.

A konkrét riasztások száma 2013-ban 596 volt. A bizottság emlékeztet, hogy a rendszer segítségével sikerült uniós szinten kiszűrni esetlegesen májgyulladást okozó gyümölcskészítményeket, veszélyes mellékhatásokkal járó élelmiszer-kiegészítőket, fertőzött vagy vegyszerrel szennyezett húst és zöldségeket, gyümölcsöket is, továbbá a rendszer segített a tisztázatlan eredetű lóhússal kevert, hamisított hústermékek nyomon követésében, felderítésében is.

A rendszer 35 évvel ezelőtt kezdett működni, Tonio Borg egészségügyi uniós biztos pedig a 2013-as éves jelentés ismertetésekor úgy vélekedett, hogy a riasztó mechanizmus egyre fontosabb szerepet tölt be az európai élelmiszerbiztonsági előírások betartatásában, amelyek a legszigorúbbak közé tartoznak az egész világon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink