Csökkent az alkoholfogyasztás Szlovákiában
Csökkenő irányzatot mutat a lakosság egy főre jutó alkoholfogyasztása Szlovákiában – írta honlapján a pluska.sk szlovák hírportál a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) aktuális statisztikájára hivatkozva kedden.
A szlovák hírportál által idézett kimutatás szerint a 2013-as évben egy szlovák állampolgár átlagosan 9,9 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos italt fogyasztott el. Ez a mennyiség mintegy tíz százalékkal volt kevesebb az ezredfordulón kimutatott, egy főre eső 11 liternél.
Ezzel Szlovákia az OECD egy főre jutó alkoholfogyasztása tekintetében 44 országot rangsoroló listáján a 15. helyen szerepel.
A listát Litvánia vezeti 14,3 literes egy főre jutó átlaggal, a második helyen Ausztria (12,2 liter), a harmadikon Észtország (11,8 liter) a negyediken Csehország (11,5 liter) az ötödiken pedig Oroszország (11,2 liter) áll.
Lubomír Okruhlica, az állami Kábítószerfüggőség-kezelő Központ (CpLDZ) igazgatója szerint az OECD-statisztika által kimutatott számok, illetve azok pozitív kicsengése óvatosan kezelendő, tekintve, hogy a szlovákiai alkoholfogyasztás viszonylag még mindig magasnak számít, és saját módszer szerint készült kimutatásuk alapján az egy főre eső mennyiség éves átlagban 10 és 13 liter közé tehető. Az adatok tágabb értelmezésének szükségességére mutat rá Ivan Novotny, az alkoholfüggőség kezelésére szakosodott egyik szlovákiai klinika szakértője is, aki korábbi nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy bár Szlovákiában az elmúlt években csökkent az egy lakosra jutó alkoholmennyiség, a szeszfogyasztók egyes csoportjaiban viszont egyáltalán nem volt tapasztalható csökkenés, a „komoly fogyasztók” kategóriájába soroltak esetében egy főre 29 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital jutott.
Ez utóbbival állhat összefüggésben az is, hogy a csökkenő fogyasztási átlag dacára az országban az elmúlt években folyamatosan és jelentős arányban emelkedett az alkoholfogyasztásból eredő betegségek okozta elhalálozások száma, amely csak az utóbbi három évben 60 százalékkal nőtt. (Starovic Tibor, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Súlyos gazdasági következményei lehetnek az élővilág pusztulásának
Az élővilág védelmének szükségessége, nem csupán etikai, hanem gazdasági szempontból…
Tovább olvasom >Lassuló infláció, de továbbra is dráguló élelmiszerek Szlovákiában
Szlovákiában szeptemberre 2,6 százalékra mérséklődött az infláció, azonban az élelmiszerárak…
Tovább olvasom >A Kaufland Slovakia a helyi választékra helyezi a hangsúlyt
Támogatásáról biztosítja a Kaufland a szlovákiai termelőket. Az iparági jelentések…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >