Csökkent a Tesco forgalma az Egyesült Királyságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 12. 11:21

A karácsonyi vásárlási szezon ellenére kiábrándító értékesítési adatokat közölt a Tesco az Egyesült Királyság esetében: a legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma a vártnál nagyobb mértékben csökkent a január 7-én végződő 6 hét során.

Az eredmények láttán a japán befektetési bank, a Nomura 9%-kal csökkentette a Tesco 2012-es és 2013-as pénzügyi évére vonatkozó EPS-várakozását, azonban az elemzők továbbra is vételre javasolják a részvényeket.

Nem sikerült valami jól a karácsonyi vásárlási szezon a Tesco-nál, az Egyesült Királyságban a legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma a január 7-én végződő 6 hét során 2,3%-kal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva.

Ezzel a társaság csalódást okozott a befektetőknek, a Bloomberg által készített elemzői konszenzusban ugyanis -1%-os érték szerepelt. A Tesco mindezek nyomán közölte, az éves profitja a jelenlegi várakozások alsó sávját érheti el.

A Tesco brit üzletága egy ideje már gyengén teljesít, az összehasonlítható alapon számolt árbevétel zsinórban négy negyedéve mutat csökkenést. A visszaesés hátterében részben a növekvő munkanélküliség és az élelmiszerárak emelkedése áll, aminek hatására a lakosság visszafogja vásárlásait.

A romló üzleti folyamatok láttán szeptemberben a Tesco “nagy áresés” néven indított kampányt, hogy az eladások csökkenését mérsékelje, melyet végül az ünnepi vásárlási szezon alatt is alkalmazott. A Nielsen piackutató cég adatai szerint azonban a 4 nagy brit kiskereskedelmi üzletlánc közül a Tesco forgalma nőtt a legalacsonyabb mértékben a december 24-ével végződő 12 hét során.

“A kihívásokkal teli gazdasági környezet közepette sikeresen növeltük nemzetközi jelenlétünket, a rekordértékesítések ellenére azonban csalódottak vagyunk a brit üzletág gyenge szezonális teljesítménye miatt” – közölte Philip Clarke, a Tesco vezérigazgatója. Clarke szerint a fentebb említett kampány a növekedés helyreállításának első fontos lépése, azonban kiemelte, sok még a tennivaló.

A közzétett adatok hatására a Nomura 9%-kal csökkentette a Tesco 2012-es és 2013-as pénzügyi évére vonatkozó EPS-várakozását, azonban az elemzők továbbra is vételre javasolják a részvényeket 500 pennys célárfolyam mellett. Ez a tegnapi záróárhoz képest 30%-os felértékelődési potenciált jelent.

A befektetők negatívan fogadták a híreket, a részvények árfolyama több mint 10%-ot zuhant a londoni kereskedésben. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink