Csökkent a román kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 05. 11:08

Májusban 4,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a csökkenés 1,6 százalék volt. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 11,6 százalékkal esett vissza, a nem élelmiszerekből 2,5 százalékkal kevesebbet adtak el, az üzemanyag értékesítése ugyanakkor 3,6 százalékkal nőtt áprilishoz képest.
Havi bontásban az idén májusban csökkent először a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz mérten.
Ugyanakkor éves szinten májusban 15,8 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi ötödik hónaphoz képest.
Az első öt hónapban 18,4 százalékos bővülést jegyeztek a tavalyi első öt hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 16,8 százalék volt.
Az első öt hónapban 26,5 százalékkal nőtt az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek eladása, a nem élelmiszerekből 16,3 százalékkal adtak el többet, az üzemanyag esetében csaknem 10 százalékos bővülést jegyeztek.
Romániában a kiskereskedelem a gazdasági növekedés fő hajtóereje azt követően, hogy tavaly 15 százalékponttal csökkentették az élelmiszerek áfáját, kiterjesztve valamennyi élelmiszerre és a közétkeztetésre a 9 százalékos kedvezményes kulcsot. Január 1-től négy százalékponttal, 20 százalékra mérsékelték az általános áfakulcsot.
A lakosság vásárlókedvét az is serkentette, hogy tavaly 25 százalékkal emelték az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét, májustól pedig csaknem 20 százalékkal növelték a minimálbért.
A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink