Csökkent a luxuscikkekre fordított pénz növekedési üteme Kínában

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 18. 11:00

Több mint egy évtizede nem látott mélységbe esett a luxuskiadások növekedési üteme Kínában, a lakosság ugyanis mindinkább külföldön vásárol luxuscikkeket – derül ki a Bain & Co. nemzetközi tanácsadó cég jelentéséből.

shanghaj-

A dokumentum becslése szerint az idén mindössze 2 százalékkal fordítottak többet luxuscikkek vásárlására a kínaiak, mint az előző évben. Ez 2000 óta nem látott alacsony növekedés, amely a tavalyi – korábbi évekhez képest szintén lassulást mutató – 7 százalékos plusztól is elmarad.

A jelentés szerint a lassulásnak több oka van. Egyrészt a luxusfogyasztás növekedése a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan mérséklődik. Másrészt a visszafogottabb költekezéshez nagymértékben hozzájárult a kínai kormány által év elején hirdetett központi takarékossági kampány is, amely a legmagasabb szinteken tevékenykedő hivatalnokoknak, állami vállalatoknak, önkormányzatoknak is “kötelező szerénységet” rendelt el, és a felesleges kiadások megkurtítását szorgalmazta.

A statisztikák szerint a kampányt legnagyobbrészt a luxus alkoholgyártók, a külföldi óra- és férfi ruházati cégek szenvedték meg. A svájci óraimport például éves szinten 14 százalékkal esett az év első tíz hónapjában – derül ki az iparági adatokból.

A Bain & Co. jelentése szerint ugyanakkor a kínaiak egyre nagyobb mértékben vásárolnak luxuscikkeket külföldi útjaik során. Idén már az összes luxuscikkük kétharmadát a határokon túlról szerezték be, a globális kereslet csaknem harmadát egyedüli nemzetként generálva.

A Global Blue vásárlóturizmusra specializálódott adatszolgáltató cég statisztikái szerint a kínaiak külföldi luxusvásárlása az előző évhez képest 25 százalékkal nőhet az idén. A cég egy novemberi jelentése szerint a trend a jövőben is folytatódik, erőteljes növekedés várható jövőre is.

A folyamatot a Kínában jelen lévő luxuscégek is érzékelik, amelyek korábbi áruháznyitási terveiket sorra vizsgálják felül. Idén többek közt az olasz Gucci, a Louis Vuitton és Givenchy márkákat is magáénak tudó LVMH Csoport, a brit Burberry és a svájci Richemont is azt jelentette: visszaeső eladásai miatt nem, vagy csak nagyon óvatosan terjeszkedik a kelet-ázsiai országban. (Szerencsi Ágnes, MTI)

Kapcsolódó cikkeink