Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 06. 12:00

Havi szinten csökkent, éves összevetésben nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az Európai Unióban.

EU

Szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 1,3 százalékkal, az EU egészében pedig 1,2 százalékkal maradt el szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havitól – közölte szerdán az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

Tavaly szeptemberhez képest az eurózónában 0,6 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 1,0 százalékkal bővült a forgalom.

Havi szinten a kiskereskedelmi forgalom Máltán nőtt a legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal, majd Luxemburg (0,9 százalék), Magyarország és Szlovákia (mindkettő 0,7 százalék) következik. A legnagyobb csökkenést, 3,2 százalékot, Németországból jelentették, míg Portugáliában 2,5 százalékkal, Lengyelországban pedig 2,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztushoz képest.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedést 12,3 százalékkal Luxemburgban könyvelték el, megelőzve Észtországot (9,1 százalék) és Bulgáriát (5,6 százalék). Finnországban ezzel szemben 3,2 százalékkal, Lengyelországban 1,8 százalékkal, Dániában és Németországban pedig 0,8 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon szeptemberben 4,5 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbit az augusztusi 2,5 százalékkal szemben. Az Eurostat adatai megegyeznek a KSH által közölt adatokkal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink