Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 03. 12:00

Júliusban havi alapon 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene a 28 tagállamból álló Európai Unióban (EU) és a 18 tagállamból álló eurózónában is – szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szerdai közleményében.

EU

Júliusban az EU-ban 0,5 százalékkal csökkent az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek forgalma, 0,3 százalékkal az üzemanyagok kereskedelme és 0,2 százalékkal a nem élelmiszeripari kiskereskedelmi termékek (ruházati cikkek, elektronikus eszközök, gyógyászati szerek, stb.) értékesítése.

Az eurózónában az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek forgalma 0,6 százalékkal csökkent, a nem élelmiszeripari kiskereskedelmi termékek forgalma 0,2 százalékkal esett vissza, az üzemanyag eladások viszont 0,5 százalékkal nőttek.

A tagállamok közül Ausztriában (mínusz 1,5 százalék), Németországban (mínusz 1,4 százalék) és Svédországban (mínusz 1,3 százalék) csökkent leginkább a kiskereskedelmi forgalom júliusban, miközben Portugáliában (2,6 százalék) és Lettországban (2,2 százalék) volt a legnagyobb növekedés az előző hónaphoz képest.

Éves alapon, azaz 2014 júliusát 2013 júliusával összehasonlítva 1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban és 0,8 százalékkal az eurózónában. Éves szinten Luxemburgban, Észtországban és Romániában nőtt legjobban, Máltán, Lengyelországban, Belgiumban és Ausztriában csökkent leginkább a forgalom.

Magyarországon júliusban havi alapon 0,1 százalékkal csökkent, éves alapon 2,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Júniusban még 0,4 százalékos havi csökkenést és 4,1 százalékos éves növekedést mért az Eurostat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink