Csökkent a brit infláció, de az élelmiszerek inflációja a teljes kosáron belül továbbra is magas

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 15. 09:03

Jelentősen lassult, de továbbra is 10 százalék felett járt januárban az éves brit infláció, különösen az élelmiszerárak miatt. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak az idei első hónapban átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Januárban 16,7 százalékkal voltak drágábbak az élelmiszerek és a nem alkoholos üdítők, mint egy évvel korábban

Decemberben 10,5, novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció.
A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék. Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.
A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Nagy-Britanniában a decemberi szinttel összevetve.

Decemberben és novemberben egyaránt 0,4 százalék, októberben 2 százalék volt a havi összevetésű brit infláció.
Az ONS friss adatai alapján az infláció januári lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe.

Ebben a kategóriában tavaly júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem, januárban viszont átlagosan 3,4 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a közlekedési szektorban, amelynek inflációjában az üzemanyagárak változása a meghatározó, hét hónapja folyamatosan lassul az áremelkedés üteme, amely 2021 februárja óta a múlt hónapban volt a legalacsonyabb.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a nagy-britanniai üzemanyagárak januárban átlagosan 7,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Decemberben 11,5, novemberben 17,2, októberben 22,2 százalékos üzemanyag-áremelkedést mértek éves összevetésben.

Az ONS kimutatása szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban mindenekelőtt a motorbenzin és a dízelüzemanyag kiskereskedelmi árainak markáns csökkenése okozta.

A motorbenzin literje januárban átlagosan 1,494 fontba (647,10 forintba), a dízelüzemanyagé 1,721 fontba (745,45 forintba) került Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 5,9 pennyvel (26 forinttal), a gázolajé 7 pennyvel (30,40 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt.

A brit statisztikai hivatal szerdai adatsora szerint ugyanakkor az élelmiszerek inflációja a teljes kosáron belül továbbra is magas: januárban 16,7 százalékkal voltak drágábbak az élelmiszerek és a nem alkoholos üdítők, mint egy évvel korábban.
Ebben a szektorban még nem mérhető érdemi inflációs lassulás: decemberben 16,8 százalékos volt az élelmiszerek éves árinflációja Nagy-Britanniában.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és azóta tíz kamatemelést hajtott végre; jelenlegi alapkamata 4,00 százalék.

Kapcsolódó cikkeink