Csökkenő kártyahasználatot prognosztizálnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 29. 12:42

Rossz hatással lehet a bankkártyás fizetésre az ingyenes készpénzfelvétel. A magyar fogyasztó árérzékeny, ha a bankok díjat számolnak fel a kártyás fizetés után, újra megnő a készpénzes vásárlás aránya. A kereskedők ennek hatására valószínűleg visszaadják pos-termináljaikat, hogy ne kelljen kifizetni a fenntartási költséget – mondta az OKSZ főtitkára a Napi Gazdaságnak. Vámos György szerint a tranzakciós illetéket mindenképp a vevőkre hárítanák át a kereskedők. Szerény eredményeket hozott az a kísérleti program, amelynek keretében Fejér megyei boltokban próbálták elterjeszteni a kártyás fizetés lehetőségét.

oksz

Lassan, de biztosan visszaállhat a jelenleginél alacsonyabb szintre a kiskereskedelemben a bankkártyás fizetés aránya, mivel februártól díjmentes lesz a pénzfelvétel havi 150 ezer forintig, főként ha ennek kompenzálására a pénzintézetek díjat számolnak majd fel a kártyás vásárlás után. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint mivel a magyar fogyasztó erősen árérzékeny, borítékolható, hogy a vásárlók a mostaninál jóval nagyobb számban vesznek ki készpénzt a hó elején és végén a folyószámlákról és azzal vásárolnak. A magyar valóság az, hogy a bankkártya-tulajdonosok közül tízből heten készpénzért vásárolnak, nem használják a plasztik fizetőeszközöket.

A pénzforgalom és a készpénzes tranzakciók számának növekedése középtávon azt jelenti, hogy egyre több kereskedő adja majd vissza a POS-terminált, megszabadulva a fenntartási költségtől − véli a főtitkár. Lapunk információi szerint ettől még nem esnek kétségbe a kereskedők, hiszen számukra jelenleg is kevesebbe kerül a készpénzkezelés, mint az átutalás. Ugyanakkor Vámos szerint attól nem kell tartani, hogy a feketepiac erősödik, mivel az online pénztárgépekkel a NAV könnyedén jut majd információkhoz és szinte azonnal feltűnik, ha egy kereskedő szándékosan nem üti be az eladott tételeket a kasszába.

Bővebben: http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/706-csokkeno-kartyahasznalatot-prognosztizalnak

Kapcsolódó cikkeink