Csökkenhet a globális élelmiszerkereslet
Lassabban növekszik az élelmiszerek iránti globális kereslet a következő évtized során, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket, ami stabil árakat és visszafogottabb agrárpiacokat eredményez – állapította meg az OECD és a FAO hétfőn közzétett, szokásos éves közös jelentésében.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a mezőgazdaság következő egy évtizedes, a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített jelentésében rámutatott, hogy az élelmiszerfogyasztás növekedési ütemét valószínűleg visszafogja a mérsékelt gazdasági növekedés, a népesség lassabb gyarapodása, valamint a fogyasztói szokások változása.
A jelentésben 41 ország és 12 földrajzi régió esetében vázolja fel a főbb mezőgazdasági termékcsoportok iránti kereslet és kínálat, a kereskedelem és az árak következő évtizedre vonatkozó kilátásait.
Az idei elemzésben külön fejezetben részletesen elemezték a szakértők, hogy milyen kihívások és kilátások várnak Afrikában a Szahara alatti terület mezőgazdasági szektorára.
Vége a magas árak korszakának
A mezőgazdasági termékek világpiaci ára tavaly már csökkent, ami azt mutatja, hogy valószínűleg véget ért a magas árak korszaka minden alszektorban. A kereslet és a kínálat növekedése nagyjából kiegyenlített, az előrejelzések szerint a mezőgazdasági reálárak viszonylag változatlanok maradnak a korábbi években tapasztalt kilengések után.
Mindazonáltal a hús-, a hal- és a tejtermékek iránti kereslet – főleg a feltörekvő országokban a jövedelmek emelkedéséből adódóan – viszonylag erős növekedést mutat, aminek következtében több takarmányra lesz szükség, így azok ára gyorsabban emelkedik majd, mint például az emberi fogyasztásra szánt gabonáé és rizsé.
Ha a jelenlegi helyzet fennmarad, a fejlődő országokban emelkedő élelmiszerfogyasztás eredményeként 788 millióról 650 millióra csökken az alultáplált emberek száma 2025-re, azaz arányuk a Föld lakosságának 11 százalékáról 8 százalékára mérséklődik.
Korlátok között
A mezőgazdasági termékek globális kereskedelme az előző évtizedhez képest kisebb ütemben bővül majd. Az a tény, hogy kevés ország rendelkezik bőséges természeti forrásokkal, az élelmiszerbiztonság fontos tényezőjévé teszi a kereskedelmet, amelyet azonban korlátok közé szorít a feltörekvő országok lassabb növekedése, illetve bizonyos országok piacvédő intézkedései.
Az alaptermékek öt legnagyobb exportáló országa a kínálat 70 százalékát fedik le, miközben az importőrök oldaláról kisebb a koncentráció. (tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Hasít a bevásárlóturizmus
Magyarországon 2024-ben az élelmiszerek ára az uniós átlag 94,8%-át érte…
Tovább olvasom >Tempósabbá vált az infláció
A drogéria termékeknél a vártnál mérsékeltebb árcsökkenés volt júniusban, emellett…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Hasít a bevásárlóturizmus
Magyarországon 2024-ben az élelmiszerek ára az uniós átlag 94,8%-át érte…
Tovább olvasom >