Csökkenhet a globális élelmiszerkereslet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 04. 11:42

Lassabban növekszik az élelmiszerek iránti globális kereslet a következő évtized során, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket, ami stabil árakat és visszafogottabb agrárpiacokat eredményez – állapította meg az OECD és a FAO hétfőn közzétett, szokásos éves közös jelentésében.

polc2

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a mezőgazdaság következő egy évtizedes, a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített jelentésében rámutatott, hogy az élelmiszerfogyasztás növekedési ütemét valószínűleg visszafogja a mérsékelt gazdasági növekedés, a népesség lassabb gyarapodása, valamint a fogyasztói szokások változása.

A jelentésben 41 ország és 12 földrajzi régió esetében vázolja fel a főbb mezőgazdasági termékcsoportok iránti kereslet és kínálat, a kereskedelem és az árak következő évtizedre vonatkozó kilátásait.

Az idei elemzésben külön fejezetben részletesen elemezték a szakértők, hogy milyen kihívások és kilátások várnak Afrikában a Szahara alatti terület mezőgazdasági szektorára.
Vége a magas árak korszakának

A mezőgazdasági termékek világpiaci ára tavaly már csökkent, ami azt mutatja, hogy valószínűleg véget ért a magas árak korszaka minden alszektorban. A kereslet és a kínálat növekedése nagyjából kiegyenlített, az előrejelzések szerint a mezőgazdasági reálárak viszonylag változatlanok maradnak a korábbi években tapasztalt kilengések után.

Mindazonáltal a hús-, a hal- és a tejtermékek iránti kereslet – főleg a feltörekvő országokban a jövedelmek emelkedéséből adódóan – viszonylag erős növekedést mutat, aminek következtében több takarmányra lesz szükség, így azok ára gyorsabban emelkedik majd, mint például az emberi fogyasztásra szánt gabonáé és rizsé.

Ha a jelenlegi helyzet fennmarad, a fejlődő országokban emelkedő élelmiszerfogyasztás eredményeként 788 millióról 650 millióra csökken az alultáplált emberek száma 2025-re, azaz arányuk a Föld lakosságának 11 százalékáról 8 százalékára mérséklődik.
Korlátok között

A mezőgazdasági termékek globális kereskedelme az előző évtizedhez képest kisebb ütemben bővül majd. Az a tény, hogy kevés ország rendelkezik bőséges természeti forrásokkal, az élelmiszerbiztonság fontos tényezőjévé teszi a kereskedelmet, amelyet azonban korlátok közé szorít a feltörekvő országok lassabb növekedése, illetve bizonyos országok piacvédő intézkedései.

Az alaptermékek öt legnagyobb exportáló országa a kínálat 70 százalékát fedik le, miközben az importőrök oldaláról kisebb a koncentráció. (tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink