Csökkenhet a globális élelmiszerkereslet
Lassabban növekszik az élelmiszerek iránti globális kereslet a következő évtized során, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket, ami stabil árakat és visszafogottabb agrárpiacokat eredményez – állapította meg az OECD és a FAO hétfőn közzétett, szokásos éves közös jelentésében.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a mezőgazdaság következő egy évtizedes, a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített jelentésében rámutatott, hogy az élelmiszerfogyasztás növekedési ütemét valószínűleg visszafogja a mérsékelt gazdasági növekedés, a népesség lassabb gyarapodása, valamint a fogyasztói szokások változása.
A jelentésben 41 ország és 12 földrajzi régió esetében vázolja fel a főbb mezőgazdasági termékcsoportok iránti kereslet és kínálat, a kereskedelem és az árak következő évtizedre vonatkozó kilátásait.
Az idei elemzésben külön fejezetben részletesen elemezték a szakértők, hogy milyen kihívások és kilátások várnak Afrikában a Szahara alatti terület mezőgazdasági szektorára.
Vége a magas árak korszakának
A mezőgazdasági termékek világpiaci ára tavaly már csökkent, ami azt mutatja, hogy valószínűleg véget ért a magas árak korszaka minden alszektorban. A kereslet és a kínálat növekedése nagyjából kiegyenlített, az előrejelzések szerint a mezőgazdasági reálárak viszonylag változatlanok maradnak a korábbi években tapasztalt kilengések után.
Mindazonáltal a hús-, a hal- és a tejtermékek iránti kereslet – főleg a feltörekvő országokban a jövedelmek emelkedéséből adódóan – viszonylag erős növekedést mutat, aminek következtében több takarmányra lesz szükség, így azok ára gyorsabban emelkedik majd, mint például az emberi fogyasztásra szánt gabonáé és rizsé.
Ha a jelenlegi helyzet fennmarad, a fejlődő országokban emelkedő élelmiszerfogyasztás eredményeként 788 millióról 650 millióra csökken az alultáplált emberek száma 2025-re, azaz arányuk a Föld lakosságának 11 százalékáról 8 százalékára mérséklődik.
Korlátok között
A mezőgazdasági termékek globális kereskedelme az előző évtizedhez képest kisebb ütemben bővül majd. Az a tény, hogy kevés ország rendelkezik bőséges természeti forrásokkal, az élelmiszerbiztonság fontos tényezőjévé teszi a kereskedelmet, amelyet azonban korlátok közé szorít a feltörekvő országok lassabb növekedése, illetve bizonyos országok piacvédő intézkedései.
Az alaptermékek öt legnagyobb exportáló országa a kínálat 70 százalékát fedik le, miközben az importőrök oldaláról kisebb a koncentráció. (tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: novemberben a fogyasztói árak 3,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos havi értékeket
Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Gyors növekedés előtt áll az online és diszkont élelmiszer-kereskedelem
Az online és diszkont élelmiszer-kereskedelmi csatornák fogják várhatóan a leggyorsabb…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >