Magazin: Csökkenés indult el a dohány-kiskereskedelemben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 11. 11:44

Az ígéretes csúcs után lassú csökkenés indult el a dohány-kiskereskedelemben. Mindazonáltal a szeptemberi számok, úgy gondolom, sokak számára még így is a korábban vártnál jobb teljesítményt hoztak. A Trafik.hu partnereinek adataiból becsült szezonális csökkenés alatta maradt a várt, első­sorban a véget érő turistaszezonra és az iskolakezdés többletköltségeire visszavezetett fogyasztáscsökkenésnek.

kat

Jó volt a harmadik negyedév

Ez persze csak az adott piaci körülmények között értelmezhető jó eredmény. Azonban a közismerten drámai módon csökkenő piacon a trafikvilág eddigi legmagasabb kiskereskedelmi árbevételét produkáló negyedévet mégis minden bizonnyal eredményként könyvelik el a piac szereplői. A becsült árbevétel elérheti a 145-148 milliárd forintot, ami jelentős többletárrést biztosíthat mind az ipar, mind a kiskereskedelem számára.

Elsősorban annak köszönhetően, hogy a forgalmazott termékkategóriák értékbeli részesedése stabil, így a megnövekedett forgalom révén az árbevétel alapú árrések a kiskereskedelemben növekedtek.

Az ipar oldalán is nyilván többletjövedelmek keletkeztek, azonban a gyártók termékportfóliójának sajátosságai miatt a kép sokkal árnyaltabb lehet. Különösen amiatt, hogy az egyébként növekvő fogyasztási dohány kategóriájában megjelent új „volumendohány” termékek részaránya tovább nő, és szálegyenértéken számolva a fogyasztási dohányok mennyiségben már meghaladják a jóval jövedelmezőbb cigarettatermékek részarányát.

A piacvezető tudott
a legjobban profitálni

A nyári, kora őszi hónapok sem teltek el unalmasan. Szinte minden gyártó új cikkelemekkel bővítette a már amúgy is széles termékválasztékot. Ennek ellenére a gyártók között az elmúlt hónapokban, mint azt láthattuk, nem következett be olyan mértékű változás, amely jelentősen befolyásolta volna piaci pozícióikat.

Azonban a Philip Morris „apró lépések” taktikája eddig a legeredményesebb. Az év eleje óta hónapról hónapra, tizedszázalékokkal, de kitartóan és folyamatosan növelte részesedését.

Így a III. negyedév végére érte el ez évi csúcsát – a közel 40%-os részarányt. Ugyanebben az időszakban szerény mértékű előrelépést produkált a JTI, míg a többi gyártó stagnált, vagy csökkenő részarányt volt kénytelen elkönyvelni az év eddigi legjobb időszakában.

A piac kisebb szereplői teljesítményének nagyobb arányú romlását az akadályozza meg, hogy őrzik vezető pozíciójukat egy-egy termékkategóriában. A Continental Dohányipari Zrt. továbbra is dominánsan uralja a szivarkakategóriát, míg a Róna a növekvő fogyasztási dohányhoz kapcsolódó cigarettahüvely-kategória vezetőjeként őrzi vezető helyét.

Kérdésekkel teli negyedik negyedév

A trafikosok szempontjából jól sikerült időszak hozott némi, de inkább csak átmeneti könnyebbséget azon kiskereskedőknek, akik vállalkozásuk megőrzéséért küzdenek.

Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de a dohányiparban az utolsó negyedév általában alulmúlja a II–III. negyedév teljesítményét, így a forgalom növekedésére nem lehet alapozni. De kérdés, hogyan alakul majd.

Nyilván nem könnyíti meg az Ő dolgukat (sem) a piacvezető által kezdeményezett szerződésifeltétel-módosítás, amely csökkenti, de legalább is többletpolchelyhez köti az eddig biztosított árréseket. Itt egy újabb kérdés: ki kerüljön le a polcokról?

És a következő: mit fog szólni mindehhez az, aki lekerül?

Sokan nagy reményekkel hallgatják, és bíznak a többször cáfolt, majd újra és újra felröppenő piaci hírekben, amelyek szerint várható az égetett szeszek kiskereskedelmének újraszabályozása, a trafikok által forgalmazható termékek körének felülvizsgálata, bővítése. Lesz? Ha igen, mikor? Ja, és mi?

Így aztán az év vége előtt kialakulhat egy, a korábbiaknál kritikusabb helyzet, ahol a napi túlélés ismét sokakat foglalkoztat rengeteg kérdéssel, de még válaszok nélkül

Kapcsolódó cikkeink