Csökken az üres üzletek aránya a belvárosban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 29. 12:40

Csökkent az üres üzletek aránya a belváros főbb bevásárlóutcáiban, a Váci utcában és mellékutcáiban, a belváros új főutcájában, az Andrássy úton és a Nagykörút központi részén 2011 nyarán. A belvárosi kiskereskedelem üres üzleteinek aránya a vizsgált területen a tavalyi 14,4%-ról 12,7%-ra esett vissza, ami további csökkenő tendenciát jelent, derül ki az Ecorys Magyarország augusztusi felméréséből.

Az eddigi legmagasabb szintről csökkent az üres üzletek aránya; az Andrássy úton 21%-ról 19%-ra, a Váci utcában 7,5%-ról 6,5%-ra, míg a Teréz körúton 8,5%-ról 5%-ra esett vissza a kihasználatlansági mutató.

A Váci utcában kisebb mozgás volt tapasztalható az elmúlt időszakban. A Tezenis nyitott új egységet, ám idén októberben indul majd a Váci1 üzletház, közel 80 üzlettel és vendéglátóhellyel, illetve közeledik a Klotild-palota nyitása is, melyben ha majd véglegesen elkészül, szálloda, vendéglátó és kereskedelmi egységek is fognak majd üzemelni.

A Belváros főutcájában, a Petőfi Sándor és Bécsi utcában enyhe növekedés volt megfigyelhető. A Bécsi utcai látszólagos magas üresedés növekedési arány azonban mindössze 1 üzlet bezárásából adódik. A belváros északi részen az Október 6.-a utcában nyitott több vendéglátóegység, a középső részen stagnált az állomány, míg a déli részen, a Kecskeméti és Károlyi utcákban és környékükön szintén érezhető az üzletnyitások növekedése, ahol az egyedi üzletek és vendéglátóegységek találhatóak jelentősebb számban.

Az Andrássy úton új márkák is megjelentek, mint a Nara Camicie, a MaxMara, a Sinéquanone, a Replay vagy a hamarosan nyíló Capsula többmárkás üzlet, illetve bővül a Nespresso is. Továbbá elkezdődtek a legújabb Andrássy úti luxusáruház az il Bacio di Stile névre keresztelt, 30 üzletes fejlesztés körüli munkálatok.

A Teréz körúton telítődtek a legnagyobb mértékben az üres üzletek, a használtruha üzletek mellett több pékség is nyitott az elmúlt évben, míg a márkás üzletek száma nem változott. Az Erzsébet körúton kicsit emelkedett az üresedés, a ruhaüzletek mellett a Starbucks jelent meg a Király utca sarkán. A József körút Rákóczi úttól Rákóczi térig terjedő szakaszán is csökkent az üres üzletek száma. Az idén nyílt Europeumnak köszönhetően pedig minőségi márkás üzletek is megjelentek ezen a szakaszon.

A bérleti díjak tekintetében a Váci utca a legdrágább, 80-100 eurós havi szinttel, melyet a Deák Ferenc utca 80 euró körüli, illetve az Andrássy út 40-50 eurós szintje követ. A körúton és a belváros mellékutcáiban 20-30 euró között mozognak a bérleti díjak az utcafronttal rendelkező felújított üzlethelyiségek esetében.

Összességében az ECORYS felméréséből látható, hogy megfordult az előző évek tendenciája, és csökkenő tendenciát mutat az üres üzletek száma – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink