Csökken az élő sertés kivitele, behozatala és a termelői ára is
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 30,7 százalékkal 10 ezer tonnára csökkent 2025 január–májusában a 2024 azonos időszakában külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Az élősertés-behozatal 49,3 százalékkal 15,2 ezer tonnára esett vissza.

(Fotó: Pixabay)
A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 14,5 százalékkal (60,3 ezer tonna), míg értéke 18,2 százalékkal mérséklődött a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene 23 százalékkal (49,7 ezer tonna), értéke 23,3 százalékkal maradt el 2025 első öt hónapjában 2024 első öt hónapjának értékeitől. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 805 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2025 1–30. hetében, 10,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
KSH: augusztusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 2,4, az előző havit 0,8 százalékkal haladta meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nagy István: a baromfiágazat az egyik legversenyképesebb állattenyésztő ágazat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az FAO 2,971 milliárd tonnára javította a 2025-ös globális gabonatermés-előrejelzését
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: augusztusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 2,4, az előző havit 0,8 százalékkal haladta meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >NGM: nő a vásárlóerő, bővül a kiskereskedelem – a családi adócsökkentések és a nyugdíjasok élelmiszerutalványa tovább erősítik a forgalmat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >K&H Elemzői kommentár: Van még tér a bővülésre a magyar boltokban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >