Csökken a sörfogyasztás népszerűsége Csehországban
Csehországban folyamatosan csökken azok száma, akik rendszeresen sört fogyasztanak – derül ki a Cseh Tudományos Akadémia legfrissebb kutatásából. A felmérés szerint 2022-2023-ban a férfiak 79%-a és a nők 42%-a ivott legalább alkalmanként sört, ami a 2004 óta mért legalacsonyabb arány. Az elmúlt két évtizedben a sörfogyasztók száma jelentősen csökkent: a férfiak körében 14%, a nők esetében pedig 18%-os visszaesés tapasztalható.
A kutatás rámutatott, hogy a sör továbbra is a cseh társadalom egyik legfontosabb társasági itala, bár egyre többen isznak sört egyedül, nem pedig társaságban. A férfiak hetente átlagosan hét és fél korsó sört fogyasztanak, míg a nők alig több mint két korsót. Bár a csehek világszerte híresek sörfogyasztási szokásaikról, egyre kevesebben büszkék erre: a férfiak 27%-a, míg a nők mindössze 8%-a vallja, hogy büszke sörfogyasztási kultúrájukra, míg egy jelentős részük szégyenkezik emiatt – mutat rá az Infostart.
A kocsmák szerepe is változóban van: bár még mindig fontosak a közösségi életben, a szociális funkcióik egyre inkább háttérbe szorulnak, és szimbolikus, kulturális örökséggé válnak. Míg korábban a kocsmákat kifejezetten férfias környezetnek tekintették, mára ez a felfogás szinte teljesen eltűnt.
Tomás Slunecko, a Cseh Sörfőzdék és Malátagyárak Szövetségének elnöke szerint a csehek észlelik a kocsmák színvonalának javulását, és továbbra is szívesen látogatják ezeket a helyeket, amelyek sok esetben a közösségi élet központját jelentik, különösen kisebb településeken.
Kapcsolódó cikkeink
Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >Csökken a sörfogyasztás Németországban és Európában
A német sörkultúra világszerte ismert, ám az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt…
Tovább olvasom >Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >