Csökken a hazai aránya a tejtermékeken belül
Az élelmiszer-ipari szakágazatok között a tejfeldolgozás az első helyen áll a tavalyi 218 milliárd forintos bruttó termelési értékével, ami tíz százalékot meghaladó részesedést jelent. A tejtermelés önköltsége 2009-ben kilogrammonként 75-80 forint körül mozgott, ami versenyképesnek mondható az Európai Unió száz forintot meghaladó átlagával. A magyar feldolgozók tavaly mintegy 1,2 milliárd liter tejet vettek meg a tehenészetektől. Ez a mennyiség 6 százalékkal marad el az előző évinél. A magyar alapanyagból előállított tej és tejtermék belpiaci értékesítése évről évre csökken, a tavalyi – folyadék-egyenértéken mért – forgalom 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A fogyasztói tej és érlelt sajt kategóriájában az értékesítés csökkenése mintegy 4 százalékos volt. Túróból is közel 5 százalékkal kevesebbet sikerült eladni, holott ez a tradicionális magyar termék a sajt- és túrókategóriából 40 százalékkal részesedik. A jelentős import, a fogyasztás stagnálása és a felvásárlási árak esése miatt 2009-ben a tejtermelők vesztesége eléri a 10 milliárd forintot.
Ma Magyarországon az egy főre jutó éves tejtermékfogyasztás 170-180 liter tejjel egyenértékű. Ennek a mennyiségnek átlagosan a 35 százaléka – de például a trappista sajtból mintegy a fele – importból származik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >