Csökken a csapolt sörfogyasztás Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 22. 00:01

A gazdasági válság a hazai magyar söripart is megviselte, tavaly több mint tíz százalékkal csökkent a forgalma – tudtuk meg a Magyar Sörgyártók Szövetségének sajtótájékoztatóján.

Míg a magyar piacon történt értékesítés 9 százalékkal csökkent, addig – az export visszaesésének következtében – a teljes értékesítés 12 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban. Az eladás jobban visszaesett a vendéglátásban, mint a kiskereskedelemben; tehát egyre kevesebb hordót ütnek csapra. A boltokban pedig az üveges söröknél jobban fogytak a dobozosok. Legnagyobb vesztesek a minőségi kategória márkái voltak, míg az olcsóbb termékek forgalma csupán egy százalékkal csappant meg.
Tavaly tovább romlott a söripar adófizetési képessége: összesen 53 milliárd forintnyi áfával és jövedéki adóval járult hozzá az állami költségvetéshez, amely 4,4 milliárd forinttal volt kevesebb az előző évinél. Sajnos bevált az iparág prognózisa, mely szerint a jövedéki adó és ÁFA emelése csökkenti majd a fogyasztást és az állam adóbevételeit. A zsugorodó fogyasztás ellenére a sörgyáraknál nem volt dolgozói leépítés, s ha a mezőgazdaságot, a vendéglátást és a kiskereskedelmet is beleszámítjuk, több tízezer embernek adnak munkát.
Sajnos az idei gazdasági kilátások sem jók: a fogyasztásban még további csökkenés várható, mivel az év elejétől érvényes további 10 százalékos jövedéki adó emelés mind az eladásokat, mind a gazdaságosságot sújtja. Ez tovább nehezíti a magyar söripar kilábalását a gazdasági válságból – írja a Szabad Föld Online.
Kapcsolódó cikkeink