Csőd helyett fejleszt a Pápai Hús

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 01. 00:01

A pápai húsgyár az idén 500 millió forintos technológiai fejlesztést hajt végre – nyilatkozta Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója.

 Politzer az MTI-nek elmondta, hogy korszerűsítik a gyártási technológiájukat, és az idei tervben szerepel új húsüzlet nyitása is Győrben és Székesfehérváron. A másfél évvel ezelőtt még csődeljárás alatt álló cég 2009-ben mintegy 220 millió forintos nyereséget könyvelhetett el – tette hozzá az igazgató.
Közlése szerint az idei évre már 18 milliárd forintos árbevételt terveznek a húsipar kedvezőtlen helyzete, a nagy konkurencia és a világgazdasági válság ellenére. Tavaly összesen 270 ezer sertést vágtak le, az idén pedig 300 ezer darab a vágási terv – mondta Politzer József, megjegyezve: öt saját telephelyükön 80-90 ezer sertést nevelnek évente.
A pápai húsüzem termékeit exportálják Japánba, az Egyesült Államokba, Dél-Koreába, Dubajba, Oroszországba, valamint Romániába, Bulgáriába és Gibraltárra is – mondta az igazgató. Hozzáfűzte: az árbevételük 25 százaléka exportból származik. Ismertetése szerint Magyarországon 11 saját üzletükben is értékesítik a termékeiket; kilencet működtetnek Veszprém megye városaiban, egyet a fővárosban, egyet pedig Sárváron. Ezek a boltok közel 3 milliárd forintos bevételt hoznak a cégnek – mondta Politzer József.
A cégnél 1100 dolgozót foglalkoztatnak. A 2006-ban felszámolási eljárás alá került nagy múltú húsgyárat 2008. decemberében vette meg 4,5 milliárd forintos áron a Pápai Hús 1913 Kft., amely 16 százaléknyi önerőt tudott biztosítani, a kormány pedig bankgaranciát vállalt a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelösszeg 80 százalékára.
A projektcéget a pápai Agroprodukt Zrt., a szintén helybeli Víz- és Csatornamű Zrt., a pápai önkormányzat, valamint a menedzsmentből, a cég dolgozóiból és a beszállító sertéstenyésztőkből alakult társaság hozta létre – közli az MTI-Eco.


Kapcsolódó cikkeink