Csípős vagy édes: mit kell tudnunk a fűszerpaprikáról?

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 13. 11:40

Kevesen tudják, hogy igazi magyar, őrölt fűszerpaprika a konyha mellett a gyógyászatban is megállja a helyét, és itt nem csupán a magas C-vitamin tartalmára gondolunk. A magyar fűszerpaprika, legyen az szegedi vagy kalocsai, számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.

fuszerpaprika

Szereti a csípőset?
Több szempontból is jól járt. A csípős ízért a kapszaicin nevű anyag felelős, amely egyben kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Egyes kutatások szerint a zsírszövetek mennyiségét is csökkenti a csípős paprikában található anyag. A WHO szerint azokban az országokban, ahol több csípős ételt fogyasztanak, kevesebb a daganatos megbetegedések száma. Évek óta folynak vizsgálatok azzal a céllal, hogy a kapszaicin jótékony hatását bizonyítsák a rákos sejtekkel szemben. A gyomrunkat sem kell féltenünk egy erős paprikás étel elfogyasztása után, hiszen a gyomor nyálkahártyájának vérellátását is serkenti a csípős anyag.

Magyarosan, édesen
A fűszerpaprika a 17. század óta van jelen a magyar konyhában, az első palántákat Szegeden szerzetesek ültették el. A paprika karrierje ezek után kapott szárnyakat, a múlt század elején nemesítették az édes változatát, addig csak a csípős volt ismert. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és számos paprikával készült ételünk, mint például a csabai kolbász, a karcagi birkapörkölt ma már bejegyzett hungarikumok. A németek kedvenc snackjét, a Funny Fisch Ungarisch chipset is magyar paprikával ízesítik, csakúgy, mint a Chio számos más termékét is. „A snackekhez általában egy nem túl csípős, erős színű fűszerpaprika keveréket használunk, amely jól passzol a chipsek, ropik ízvilágához” – mondta el Szabó Gábor, az Intersnack piackutatója.

Paprika cuvée?
A gyakorló háziasszonyoknak valószínű nem mondanak semmit a Kalocsai 50-es vagy a Szegedi Meteorit nevek, de a termesztők pontosan tudják, mit mivel érdemes keverni. A kalocsai paprika színe kicsit testesebb, bordósabb, míg a szegedi fűszer élénkebb, narancsosabb árnyalatú. Emellett, ahogyan a boroknál, úgy a fűszerpaprikánál is vannak jobb évjáratok. „A 2012-es év például kiemelkedőnek számított az elmúlt évtizedben” – árulja el Újvári Zsolt, paprikatermelő.

Kívül a színe, belül az íze
Az igazán finom fűszerpaprikában az egész termés megtalálható, hiszen az ízek a magokban összpontosulnak és a kapszaicin is itt található meg. A paprika magjában található olaj ezért nagyon értékes, gyógyászati és kulináris szempontból is. A paprika húsa adja viszont a fűszer jellegzetes színét, amely a narancssárgástól a bíborvörösig szinte minden árnyalatban megtalálható.

Tudta-e?
A paprika-őrleményeknek négy fajtája van:
• Csemege: piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal
• Édesnemes: mozaikos megjelenésű, piros, világos piros, sárgáspiros, vagy sárgásbarnás árnyalatú
• Rózsa: mozaikos megjelenésű, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, enyhén csípős
• Különleges: tűzpiros színű, fűszeres illatú és édeskés

Kapcsolódó cikkeink