Csípős vagy édes: mit kell tudnunk a fűszerpaprikáról?
Kevesen tudják, hogy igazi magyar, őrölt fűszerpaprika a konyha mellett a gyógyászatban is megállja a helyét, és itt nem csupán a magas C-vitamin tartalmára gondolunk. A magyar fűszerpaprika, legyen az szegedi vagy kalocsai, számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.
Szereti a csípőset?
Több szempontból is jól járt. A csípős ízért a kapszaicin nevű anyag felelős, amely egyben kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Egyes kutatások szerint a zsírszövetek mennyiségét is csökkenti a csípős paprikában található anyag. A WHO szerint azokban az országokban, ahol több csípős ételt fogyasztanak, kevesebb a daganatos megbetegedések száma. Évek óta folynak vizsgálatok azzal a céllal, hogy a kapszaicin jótékony hatását bizonyítsák a rákos sejtekkel szemben. A gyomrunkat sem kell féltenünk egy erős paprikás étel elfogyasztása után, hiszen a gyomor nyálkahártyájának vérellátását is serkenti a csípős anyag.
Magyarosan, édesen
A fűszerpaprika a 17. század óta van jelen a magyar konyhában, az első palántákat Szegeden szerzetesek ültették el. A paprika karrierje ezek után kapott szárnyakat, a múlt század elején nemesítették az édes változatát, addig csak a csípős volt ismert. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és számos paprikával készült ételünk, mint például a csabai kolbász, a karcagi birkapörkölt ma már bejegyzett hungarikumok. A németek kedvenc snackjét, a Funny Fisch Ungarisch chipset is magyar paprikával ízesítik, csakúgy, mint a Chio számos más termékét is. „A snackekhez általában egy nem túl csípős, erős színű fűszerpaprika keveréket használunk, amely jól passzol a chipsek, ropik ízvilágához” – mondta el Szabó Gábor, az Intersnack piackutatója.
Paprika cuvée?
A gyakorló háziasszonyoknak valószínű nem mondanak semmit a Kalocsai 50-es vagy a Szegedi Meteorit nevek, de a termesztők pontosan tudják, mit mivel érdemes keverni. A kalocsai paprika színe kicsit testesebb, bordósabb, míg a szegedi fűszer élénkebb, narancsosabb árnyalatú. Emellett, ahogyan a boroknál, úgy a fűszerpaprikánál is vannak jobb évjáratok. „A 2012-es év például kiemelkedőnek számított az elmúlt évtizedben” – árulja el Újvári Zsolt, paprikatermelő.
Kívül a színe, belül az íze
Az igazán finom fűszerpaprikában az egész termés megtalálható, hiszen az ízek a magokban összpontosulnak és a kapszaicin is itt található meg. A paprika magjában található olaj ezért nagyon értékes, gyógyászati és kulináris szempontból is. A paprika húsa adja viszont a fűszer jellegzetes színét, amely a narancssárgástól a bíborvörösig szinte minden árnyalatban megtalálható.
Tudta-e?
A paprika-őrleményeknek négy fajtája van:
• Csemege: piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal
• Édesnemes: mozaikos megjelenésű, piros, világos piros, sárgáspiros, vagy sárgásbarnás árnyalatú
• Rózsa: mozaikos megjelenésű, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, enyhén csípős
• Különleges: tűzpiros színű, fűszeres illatú és édeskés
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >ÖRT-NMHH Minikonferencia: Merre tovább influenszer reklámozás?
Milyen szabályok vonatkoznak ma az influenszerekre? Hol húzódnak az etikai…
Tovább olvasom >Bővül az ALDI app: ezentúl kuponok is elérhetők
Újabb mérföldkőhöz érkezett az ALDI applikáció. A vásárlók mostantól bármely…
Tovább olvasom >