Csillag Richárd képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon
Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022 Mexikóban, Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A győztes Csillag Richárd
A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.
A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a horeca szektor megbízható partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató
biztosította. A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból fácánt, vöröstonhal filét, avokádót, jalapeno paprikát, koriandert, lime-ot, kukoricát és érett mangót kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez. A megálmodott ínyencfogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze.
A verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár, aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző felkészítőjeként maga is részt fog venni a mexikói világbajnokságon.
A konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Sándor Dénes
A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Ádám Csaba, Bicsár Attila, Pesti István, Segal Viktor
A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2022. évi dobogósai:
1. helyezett: Csillag Richárd, a Lokal47 ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2022. október 7-én Mexikóban megrendezésre kerülő világbajnokságon.
A győztes menüsor:
Előétel: Tormás spárga saláta, avokádó pép, tonhal
Főétel: Sült fácán, hagymakrémmel töltött saláta, chilis kukorica
Desszert: Mangó mille-feuille
2. helyezett: Huang Baoshan, Kert Bisztro
3. helyezett: Tóth Gergő, Vakvarjú Csónakház Étterem
A zsűri külön dicséretben részesítette a dobogósokat, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek versenyeinek a legszínvonalasabb desszertjeit készítették el, a cukrász pályán is kiemelkedő teljesítményt nyújtva, továbbá a konyhai munkájuk is kiemelkedő volt.

A teljes stáb
Kapcsolódó cikkeink
Növekvő sajátmárkás forgalom a Metrónál
2024/25-ös üzleti évének első öt hónapjában 24,8%-ra növelte sajátmárkás termékeinek…
Tovább olvasom >Nincs már olyan, hogy olcsó kávé
Bár a kávéárak emelkedésének köszönhetően az ital fogyasztása csökkent, a…
Tovább olvasom >Minden jó, ha a kezdete jó
Nem csak reggel, nem csak napindító étkezésként, nem csak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Túlélőtojás – A nap képe
A Wyoming-i szupermarketben összerakják a balesetes tojásosdobozok túlélőit, és kis…
Tovább olvasom >A turizmusra is kihat a járvány eszkalációja
Bár a ragadós száj- és körömfájás vírusa emberre nem veszélyes,…
Tovább olvasom >