Csempészárukat és hamisítványokat foglaltak le az uniós hatóságok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 06. 11:17

Több mint egymillió hamis terméket és 130 millió szál cigarettát foglaltak le az uniós tagállamok hatóságai a Replica elnevezésű művelet keretében, az unió csaláselleni hivatalának koordinációjával – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

cigaretta

Az akció a tengeren érkező árukat vizsgálta, a tagállamok hatóságai több száz konténert vizsgáltak át. A cigaretták mellett parfümök, autó- és biciklialkatrészek, játékok, divatkiegészítők és elektronikai eszközök akadtak fenn az ellenőrzésen. A brüsszeli testület szerint pusztán a cigaretták utcára kerülése 25 millió euró vám- és adóbevételtől fosztotta volna meg az érintett tagállamokat.

A fogás méretét illusztrálandó a bizottság kiszámolta, hogy 130 millió cigaretta 17 ezer embernek egy egész évre elegendő, ha mindannyian egy doboz cigarettát szívnak el naponta. Ha a hamisított termékek eredetiek volnának, piaci értékük mintegy 65 millió euró lenne – közölte a brüsszeli testület.

A műveletben az uniós tagállamok mellett Norvégia, Svájc, Ausztrália, Kambodzsa, Kína, Indonézia, Japán, Új-Zéland, Pakisztán, Szingapúr, Oroszország és Thaiföld hatóságai is részt vettek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink