Csehország lakosságának háromnegyede belföldön fog nyaralni

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 06. 22. 10:14

Csehország lakosságának 76 százaléka az idén belföldi nyaralást tervez – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet májusban készített a CzechTourism állami turisztikai ügynökség.

A felmérésből is kiderül, hogy a csehek átlagban 13 napos nyaralást terveznek, 6840 koronás (mintegy 90 ezer forint) egy személyre eső kiadással, ami 700 koronával több, mint amennyit tavaly terveztek elkölteni. A költségek majdnem 40-45 százaléka a szállásra megy el.

A legkeresettebb szálláshely a panzió, ahol az emberek 45 százaléka szeretne lakni szabadsága alatt, ezt követik a kempingek 29 százalékkal. Ugyanakkor a megkérdezettek 29 százaléka azt válaszolta, hogy nyaralása idején rokonoknál vagy barátoknál, ismerősöknél száll meg – mondta Jan Herget, a CzechTourism igazgatója újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján.

Az emberek 44 százaléka nyaralása idején sportolni, főleg bicklizni, fürödni, úszni és túrázni szeretne. A természetben tett túrák, különösen biciklivel, nagyon keresettek. A gyermekes családok többsége előnyben részesíti a természetbeni fürdőhelyeket, a kisebb túrákat, illetve a kulturális emlékek meglátogatását. A megkérdezettek 14 százaléka nyaralása idején passzív módon csak pihenni szeretne.

A cseh szállodaszövetség jelentése szerint május végén a szállodai véndéglátóhelyek 32 százaléka volt foglalt, kilenc százalékkal több, mint egy éve. A korábbi éveknél nagyobb az érdeklődés Dél-Csehország és Dél-Morvaország iránt, míg Prága kevésbé népszerű – mutatott rá a CzechTourism igazgatója. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink