Cseh cég veszi meg a magyar napraforgóolaj gyártót

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 16. 11:58

Megveszi a napraforgóolajat gyártó magyar NT Kft-t a cseh Agrofert Holding, amelynek tulajdonosa Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, az Igen (ANO) mozgalom elnöke – közölte Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője kedden Prágában.

napraforgo

A szóvivő szerint a felek már megegyeztek a tranzakció részleteiben is, amelyet még a magyar versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

A multimilliárdos Babis tulajdonában lévő Agrofertnek ez az első külföldi akvizíciója azt követően, hogy Babis januárban miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lett.

A prágai közlés szerint az NT-nek 196 alkalmazottja van és tavalyi bevételei meghaladták a 140 millió eurót. Libor Nemecek az Agrofert igazgatói tanácsának tagja szerint az NT az utóbbi években Magyarország egyik legfontosabb napraforgóolaj-gyártójává nőtte ki magát.

Az Agrofert, amely a legnagyobb élelmiszeripari és vegyipari csoport Csehországban, jelenleg Lovosicében a Preol gyárban állít elő étolajat. Az NT megvétele fontos lépés az Agrofert közép-európai piacok felé tervezett nyitásához – jegyezte meg a cseh holding.

“Az NT Group 2008 óta jelentős beruházásokat hajtott végre, amelyek erős pozíciót biztosítottak a cégnek a magyarországi étolajpiacon” – mondta Friebert Miklós, az NT Kft. tártulajdonosa és vezérigazgatója újságíróknak. Somogyi Zsigmond, a másik társtulajdonos úgy látja, hogy az Agrofert támogatásával az NT képes lesz belépni a külföldi piacokra is.

Az Agrofertnek Magyarországon már több érdekeltsége is van. Tulajdonában van a Ceres pékség, az IKR Agrár és az Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági cégek. Az Agrofert érdekeltségekkel rendelkezik Németországban, Szlovákiában és néhány további államban is. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink