Csányi Sándor átszervezi cégbirodalmát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 27. 11:28

Egyszerűsíti Csányi Sándor OTP-vezér, egyben az ország legnagyobb agrárvállalkozója a KITE Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosi szerkezetét – írja a Világgazdaság Online. A 240 milliárd forint forgalmú mezőgazdasági integrátor mamut több mint 78 százaléka egy kézbe kerül, a KITE-2016 Vagyonkezelő Kft.-jébe. Ez pedig három, a KITE Mezőgazdasági Zrt.-t tulajdonló Csányi-érdekeltség összeolvadásával jön létre – amint ezt a társaságok közgyűlései június végén elhatározták. Az új vagyonkezelő saját tőkéje 27 milliárd forint, jegyzett tőkéje 12 milliárd lesz a vagyonmérleg tervezete alapján.

kite

Az egyesülő cégeket, a Stabilizáló Vagyonkezelő Kft.-t, az Összehangoló Vagyonkezelő Kft.-t, valamint a KITE Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködési Kft.-t Guba Sándortól vették meg a különböző Csányi-érdekeltségek a 2013-tól 2015 végéig tartó felvásárlási akció­ban – megelőzve Bige László műtrágyamágnást. Tavaly év végén, az utolsó lépésben Csányi Sándor saját nevén alapított egyszemélyes cégei, az Agrárintegrátor, az Agrárspektrum és az Agrochain Kft. jelentek meg a most összeolvadó cégek tulajdonosaiként.

A bonyolult ügyletből, amelynek során a legnagyobb mezőgazdasági integrátor a Csányi-csoport érdekeltségébe került, a Gazdasági Versenyhivatal nem talált kivetnivalót. A versenytanács azt a mozzanatot vizsgálta, amikor az utóbb említett három, egyszemélyes Csányi-cég megvette Gubától a KITE Mezőgazdasági Zrt. részvényeinek a 21,08 százalékát, és a KITE Kft. valamennyi üzletrészének megszerzésével további 29 százalék KITE ZRt. részvényhez jutott. Ezzel a három Csányi-cég 50,08 százalékos tulajdonrész felett rendelkezett, és a versenytanács engedélyezte a közös közvetett irányításszerzésüket a KITE Zrt. felett.

A KITE-csoport a legnagyobb vetőmag-forgalmazónak számít Magyarországon 20-30 százalék közötti részesedéssel, a műtrágyaforgalom 15-25, a növényvédőszer-kereskedelem 30-40, a mezőgazdaságigép- és -alkatrész-, valamint az öntözőberendezés-kereskedelem 20-30 százaléka az övé. A Csányi-csoport utóbbival egyáltalán nem foglalkozik, a többi szegmensben jellemzően 5 százalék alatti a részesedése. A GVH összességében úgy ítélte meg, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon, és nem hoz létre erőfölényes helyzetet.
(V. F. I., vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink