Családi kassza: Jani, te többet költöttél?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 03. 04. 11:22

Én? De hát nézd meg a bevásárlólistám: rövidebb lett. Jó, hát volt egy kis drágulás is. 2020-ban 2,5%-kal csökkent a családi költekezés összesenje, mennyiségben (volumenben) nézve, bár egy csekélyke félszázalék körüli pénzzel – 130 milliárd forinttal – több csordogált a szolgáltatók kasszáiba. Hiteltörlesztési moratórium nélkül nagy zuhé lett volna: akkor 5%-nál nagyobb lett volna a volumenesés – írja a blokkk.com.

 


Volt itt minden – és még ma is belelógunk – a járványosban 2020-ban: kijárási korlátozás, 15 órás zárás és üzletlátogatási tilalom az iparcikkes boltokban, idősáv, 19 órás zárás, elúszott húsvéti és karácsonyi roham, vendéglőzár, turizmus stop, egy sor szolgáltató bezárása az első és a második hullámban. Esett is a GDP 5%-kal, a családok költekezése viszont csak 2,5%-kal (a volumenadatokat nézve).

A családi költekezés kisebb esése számolgatásaink szerint döntő részben a hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhető, amit most szó szerint lehet érteni. Nyilván más támogatások is fogták a mérleg serpenyőjét, ne süllyedjen mélyebbre, de ez lehetett a legfajsúlyosabb. A hiteltörlesztési moratórium azért csak otthagyott számolgatásaink szerint vagy 750 milliárdnyi forintot a családok zsebében, aminek a nagyja feltehetően el is ment erre, arra. Enélkül nagyobb mínusz lett volna a családi kasszákban, mindkét oldalon.

Tudott az is, hogy nagyok a különbözőségek, volt aki többet, a volt aki kevesebbet engedhetett meg magának. De az összesen most ezt mutatja.

Pedig 2020 jól indult, a korábbi esztendők felfutását követően. A március végi nagy spájzolás nyomán a költekezés mérlege még erős is maradt. A legnagyobb zuhé a második negyedévben volt, a harmadikban már kifelé kászálódtunk a gödörből, de még mindig alulról nézhettük a szélét, na de utána jött a harmadik hullám és egy visszacsúszás. Ha nem is annyira, mint a második negyedévben, de lejjebb ment a mérleg serpenyője.

A kasszamérleg még mutat egy csekélyke többletet a családi költekezésekben, mennyi folydogált be a szolgáltatók pénztáraiba, de a járványosban vészes hónapokban kisebbre nyíltak a pénztárcák a korábbiaknál:

De hát cipekedésben, mennyiségben, volumenben már lejjebb szorult a költekezés mérlegének mutatója, ami a fontos, hogy miből mennyit, de ott volt drágulás is:

A családi költekezés legnagyobb szelete a boltos költekezés, még tartotta is magát, bár a napicikkes és a webes vásárlások mellett az iparcikkes termékpiacok közül sok nagyot bukott, például a ruházat, könyv, miközben a barkács és a híradástechnika azért tartotta magát. De a vendéglátás és a turizmus hatalmasat szenvedett:

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink