Családi főzdék a piaci szorításban – egy zalai pálinkafőzde mindennapjai
A pálinkafőzés Magyarországon hagyomány és szenvedély, ugyanakkor üzletileg egyre nehezebb terep. Péter-Proczeller Tamás István és felesége saját családi főzdéjükben dolgoznak Zalában, ahol főként bérfőzést vállalnak. Az ország több pontjáról érkeznek hozzájuk ügyfelek, akik hivatalos keretek között, minőségi körülmények között szeretnék elkészíttetni párlataikat -olvashatjuk az Agrárszektor cikkében.
Bár a család körülbelül egy hektáron saját gyümölcsöt is termeszt, ez inkább kísérleti és kiegészítő tevékenység. Az alapanyagok nagy része más termelőktől és bérfőzetőktől érkezik, hiszen a fő profil mindig is a szolgáltatás biztosítása volt. „A cél, hogy az ügyfelek szakszerű és minőségi munkát kapjanak” – hangsúlyozza Péter-Proczeller.
A piac azonban nem egyszerű. A hivatalos főzdéket kettős nyomás sújtja: egyrészt a magánfőzés továbbra is tömeges, másrészt a fogyasztók nagy része – becslések szerint 80-90 százaléka – ellenőrizetlen forrásból szerzi be a pálinkát. „Mi mindent megteszünk, hogy minőséget adjunk, de kérdés, van-e esély egy kis családi főzdének fenntarthatóan működni” – fogalmazott a gazda.
A gyümölcstermesztés során sok tapasztalatot szereztek az időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodásról is. A birs és a naspolya szinte minden évben bő termést hoz, míg a kajszi vagy a meggy rendszeresen kockázatos. A szőlő – főleg a direkttermő fajták – stabil alapanyagot adnak mind borhoz, mind pálinkához. „A naspolya és a birs az elmúlt öt évben minden esztendőben biztos pont volt számunkra” – mondja Péter-Proczeller.
A családi vállalkozás jelenleg két ember munkájára épül: a házaspár maga végzi a főzést, a gyümölcsfeldolgozást, az adminisztrációt és az ügyfélkiszolgálást. Külső munkaerőt eddig nem vontak be, de a jövőben elképzelhetőnek tartják a bővítést.
A piaci kihívások ellenére a család kitart. „Szeretjük csinálni, és hiszünk benne, hogy a becsületes, tiszta munka előbb-utóbb megtalálja a maga közönségét” – mondta Péter-Proczeller Tamás István.
Kapcsolódó cikkeink
Hagyomány és innováció: Az ország legszebb gyümölcstermesztő birtokának adott át díjat a Greenman
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Háromcsillagos világsiker a Sáppusztai pálinkának
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Indul a párlatfőző szezon – ezekre kell figyelniük a magánfőzőknek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az MNB 6,5%-on tartja az alapkamatot – romlott a növekedési kilátás
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Lezárult az Eisberg lengyelországi gyárának felvásárlása is
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nőtt a Tesco forgalma a pénzügyi év első felében, javult a közép-európai üzletág értékesítése is
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >