Csaknem harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 03. 11:00

Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.

Somlo-boraszgala

A Séd forrás a Somló nyugati oldalán a három vízvételi helyek egyike: keleten a Márton Forrást használják, délen a Vásárhelyi kutat, nyugaton pedig a Séd forrást. A Márton és a Séd különlegessége, hogy a hegy közepén, körülbelül 200 méter magasságon törnek elő, és vízügyi szakemberek sem igazán tudják pontosan behatárolni, hogy a Somló vulkanikus hegyén belül hol van a források vízgyűjtő helye. Vizük kristálytiszta, évszázadok óta a Somlói borosgazdák elsődleges víznyerő helyeiként szolgálnak, mindhárom ivóvíz besorolású – mondta el Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltja tulajdonosa, szervező az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a Séd Forrás jelenlegi építményeit a régi írások szerint 1877-ben szintén civil összefogással készítették el helyi önkéntesek, majd 2003-ban a területileg illetékes Somlószőlősi önkormányzat újította fel; azóta a forrás állaga csak romlott, a végén már csak egy műanyag csövön jött a víz egymásra dobált kövek között, elhanyagoltság miatt a forrás többször el is apadt.

Idén tavasszal aztán Takács Lajos somlói borász (Hollóvár Pincészet) elkezdte szervezni a forrás környékének felújítását: önkéntesei végezték a fizikai munkát ingyen, a somlói gazdák adták össze a szükséges anyagot (kő, homok, cement, festék, korlát stb.), és adományokat is gyűjtöttünk a munkálatokhoz – sorolta Cartwright Éva.

A felújításról emléktáblát is készítettek az eredeti 1877-es mintájára.

A forrás fontos a hegyen gazdálkodóknak, hiszen a gazdák döntő többségének nincs saját kútja, a hordók és minden más mosását mindig is a források vizével oldották meg a Somlón. A két hegyi forrás 500 gazdát lát el ivóvízzel – mondta Cartwright Éva.

A felújított forrást szombaton avatják fel, azután kezdődik el a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján a Somlói borászgála, melyen a híres borász, Roland Velich mond köszöntőt.

A kissé különc szakember – aki elsőként készített 95 Parker pontos vörösbort Ausztriában – megkedvelte a Somlót és a magyar borokat, víziója egy határokon átnyúló, leginkább a régi Monarchia területéhez hasonlító borászati virtuális térkép, a Pannon borrégió, ahol Burgenland Magyarország része, és a magyar borkultúra a meghatározó – árulta el Cartwright Éva.

Az előadás után 28 somlói borász mutatja be borait. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink