Csaknem egymilliárd forintból fejleszt tejfehérje-alapú élelmiszert egy konzorcium
A Sole-Mizo Zrt., a Medifood Hungary Innovation Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciuma a Széchenyi Terv Plusz program keretében 996,44 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert tejfehérje-alapú élelmiszer fejlesztésére – közölte a Sole-Mizo Zrt. pénteken.
Az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelték: a konzorcium célja, hogy kidolgozza egy speciális fehérjekeverék előállítási módját, amelynek tápértéke meghaladja az ideálisnak tekintett savófehérje tápértékét. A fehérjekeverék kifejlesztése részben megoldást jelentene a globális problémát okozó megnövekedett fehérjeszükségletre azáltal, hogy a keverék jelentős mennyiségű és magas minőségű tejfehérjét tartalmaz – írták.
A kutatás-fejlesztési projekt várhatóan három évig tart majd
Kezdő lépésként a Sole-Mizo szakemberei felmérték a fejlesztés technológiai lehetőségeit és érzékszervi minősítéseket végeztek; az egyetem 43 féle komplettálásra – a fehérjetápérték növelését célzó eljárásra – alkalmas alapanyagot vizsgált meg; a Medifood Hungary Innovation létrehozta az egyes fehérjék biológiai értékének meghatározására alkalmas kalkulátort. A közleményben arra is kitértek, hogy a tejipar által előállított fehérje-készítmények több csoportba sorolhatók, ezek közül az egyik a tejfehérje izolátumok/koncentrátumok – MPI/MPC – csoportja; a konzorciumi tagok ilyen alapú speciális fehérjekeverék előállításán dolgoznak.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Agóra-Vízió: A Magyar Termékek iránt a jövőben sem csökken majd a kereslet
Rendkívül sikeres 10. jubileumi konferenciát tartott a Magyar Termék Nonprofit Kft.…
Tovább olvasom >Életképes magokat teremtek a MATE holdtalajban elültetett mustárnövényei
A világon elsőként sikerült életképes magokat nyerni holdtalajban nevelt mustárnövényekből…
Tovább olvasom >A vidékfejlesztési források hatékony felhasználásával megújulhat a hazai állattenyésztés
A hazai állattenyésztést sújtó problémák enyhítésére, az ágazat versenyképességének javításra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >