Csak lassan javul a hazai idegenforgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 08. 00:03

2010. január-áprilisban – az előző év azonos időszakának évtizedes mélypontjához képest – a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3%-kal emelkedett. Az árbevétel folyó áron 2%-kal mérséklődött.

A bázisidőszakhoz képest nőtt a vendégéjszakák száma, a 2006. évi teljesítményhez képest azonban még mindig 2, a 2008 azonos időszakához viszonyítva 7%-kal volt alacsonyabb a forgalom. A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. 2010 első harmadában 758 ezer külföldi vendég 2026 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendég-éjszakák száma egyaránt nőtt (6, illetve 4%-kal). Ez a növekmény annyit jelentett, hogy a forgalom éppen csak meghaladta a 2006 első négyhavit.
Az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia és Oroszország) a brit és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009 azonos időszakához viszonyítva, a többi országból nőtt a forgalom. A külföldivendég-forgalom értékelésekor figyelembe kell venni az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt európai légtérzár okozta forgalomkiesést.
A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 2, Budapesten pedig 4%-kal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. Január-áprilisban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 37%-os volt (1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában), ezen belül az ötcsillagos szállodák 50, a négycsillagos házak pedig 42%-os foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (48%), bár kapacitáskihasználtságuk 2 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.
Az új kategóriaként megjelenő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az év első négy hónapjában (26%).
A vendégforgalom szerény növekedésével nem járt együtt a szálláshelyek árbevételének gyarapodása. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január?áprilisban összesen 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 29 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiár-indexének csekély emelkedése mellett folyó áron 2%-kal csökkent az előző évhez képest – írja a KSH jelentése nyomán a  tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink