Csak közös fellépéssel teljesíthetők a fenntarthatósági törekvések
A fenntarthatóság horizontális kérdéskör, mely kapcsán minden érintett szereplőnek tennie kell azért, hogy hathatós előrelépés történjen – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a TÉT Reggeli elnevezésű kerekasztal rendezvényen, Budapesten.

(Fotó: AM)
Felkai Beáta beszédében kiemelte, az Agrárminisztérium célja, hogy átláthatóvá tegye a helyettesítő termékek területét, ezzel is segítve a fogyasztók hiteles tájékoztatását, ami elengedhetetlen a tudatos választáshoz. „Fenntartható táplálkozás: összhangban a környezettel és a lélekkel” címmel invitálta kerekasztal beszélgetésre számos szakágazat – például az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a jogalkotás, az oktatás, a reklámipar – képviselőit a TÉT Platform Egyesület szerdán, Budapesten. A rendezvényen dr. Felkai Beáta élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár elmondta, a jövő évi európai uniós elnökség egyik kiemelt témája a fenntarthatóság, mely ugyanakkor egy rendkívül összetett, horizontálisan kiterjedt kérdéskör. Az előrelépéshez, hathatós eredmény eléréséhez a számos érintett szakterület összefogására van szükség.
Felkai Beáta kiemelte, az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy rendezze az alternatív élelmiszerek témakörét
Az imitátumoknak, analóg- vagy helyettesítő termékeknek egyaránt megvan a helyük a kínálatban. Fontos ugyanakkor, hogy a fogyasztók pontosan értsék, milyen célt szolgálnak az egyes termékkategóriák, ennek ismerete nélkül ugyanis nem tudnak tudatos döntést hozni – húzta alá a helyettes államtitkár. A helyzet kezelése érdekében az Agrárminisztérium és a Nébih, az érdekelt szakmai szervezetek bevonásával, egy jelölési útmutató összeállításán dolgozik, mely az élelmiszeripar szereplőit is segíti majd a fogyasztók egyértelmű és következetes tájékoztatásában. Záró gondolatai között Felkai Beáta arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenntarthatósági törekvések mellett is szavatolni kell az élelmiszerbiztonságot, amely megkerülhetetlen alapelv. Emellett fontos, hogy – a haladást akadályozó felelősök keresése helyett – az érintettek egyéni szerepükre fókuszáljanak, és azt vizsgálják, mit tudnak saját hatáskörükben megtenni a fenntarthatóságért. Ez a szemléletmódbeli váltás is jelentősen hozzájárulhat az előrelépéshez.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság ütemtervet készített a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására
Az Európai Bizottság ütemtervet tett közzé szerdán a mezőgazdaság és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >