Csak közös fellépéssel teljesíthetők a fenntarthatósági törekvések
A fenntarthatóság horizontális kérdéskör, mely kapcsán minden érintett szereplőnek tennie kell azért, hogy hathatós előrelépés történjen – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a TÉT Reggeli elnevezésű kerekasztal rendezvényen, Budapesten.

(Fotó: AM)
Felkai Beáta beszédében kiemelte, az Agrárminisztérium célja, hogy átláthatóvá tegye a helyettesítő termékek területét, ezzel is segítve a fogyasztók hiteles tájékoztatását, ami elengedhetetlen a tudatos választáshoz. „Fenntartható táplálkozás: összhangban a környezettel és a lélekkel” címmel invitálta kerekasztal beszélgetésre számos szakágazat – például az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a jogalkotás, az oktatás, a reklámipar – képviselőit a TÉT Platform Egyesület szerdán, Budapesten. A rendezvényen dr. Felkai Beáta élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár elmondta, a jövő évi európai uniós elnökség egyik kiemelt témája a fenntarthatóság, mely ugyanakkor egy rendkívül összetett, horizontálisan kiterjedt kérdéskör. Az előrelépéshez, hathatós eredmény eléréséhez a számos érintett szakterület összefogására van szükség.
Felkai Beáta kiemelte, az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy rendezze az alternatív élelmiszerek témakörét
Az imitátumoknak, analóg- vagy helyettesítő termékeknek egyaránt megvan a helyük a kínálatban. Fontos ugyanakkor, hogy a fogyasztók pontosan értsék, milyen célt szolgálnak az egyes termékkategóriák, ennek ismerete nélkül ugyanis nem tudnak tudatos döntést hozni – húzta alá a helyettes államtitkár. A helyzet kezelése érdekében az Agrárminisztérium és a Nébih, az érdekelt szakmai szervezetek bevonásával, egy jelölési útmutató összeállításán dolgozik, mely az élelmiszeripar szereplőit is segíti majd a fogyasztók egyértelmű és következetes tájékoztatásában. Záró gondolatai között Felkai Beáta arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenntarthatósági törekvések mellett is szavatolni kell az élelmiszerbiztonságot, amely megkerülhetetlen alapelv. Emellett fontos, hogy – a haladást akadályozó felelősök keresése helyett – az érintettek egyéni szerepükre fókuszáljanak, és azt vizsgálják, mit tudnak saját hatáskörükben megtenni a fenntarthatóságért. Ez a szemléletmódbeli váltás is jelentősen hozzájárulhat az előrelépéshez.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Áprilisban 5,0 százalékkal visszaesett az ipari termelés
2025 áprilisában az ipari termelés volumene 5,0, munkanaphatástól megtisztítva 2,3…
Tovább olvasom >Tállai András: „Az ágazatban komoly fejlesztési szándék és potenciál van jelen”
Technológiai fejlesztések, hazai beszállítók előtérbe helyezése, a szakképzés modernizálása és…
Tovább olvasom >A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >