Csak közös fellépéssel teljesíthetők a fenntarthatósági törekvések
A fenntarthatóság horizontális kérdéskör, mely kapcsán minden érintett szereplőnek tennie kell azért, hogy hathatós előrelépés történjen – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a TÉT Reggeli elnevezésű kerekasztal rendezvényen, Budapesten.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/06/Webes-rogzites_15-6-2023_104259_kormany.hu_-300x205.jpeg)
(Fotó: AM)
Felkai Beáta beszédében kiemelte, az Agrárminisztérium célja, hogy átláthatóvá tegye a helyettesítő termékek területét, ezzel is segítve a fogyasztók hiteles tájékoztatását, ami elengedhetetlen a tudatos választáshoz. „Fenntartható táplálkozás: összhangban a környezettel és a lélekkel” címmel invitálta kerekasztal beszélgetésre számos szakágazat – például az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a jogalkotás, az oktatás, a reklámipar – képviselőit a TÉT Platform Egyesület szerdán, Budapesten. A rendezvényen dr. Felkai Beáta élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár elmondta, a jövő évi európai uniós elnökség egyik kiemelt témája a fenntarthatóság, mely ugyanakkor egy rendkívül összetett, horizontálisan kiterjedt kérdéskör. Az előrelépéshez, hathatós eredmény eléréséhez a számos érintett szakterület összefogására van szükség.
Felkai Beáta kiemelte, az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy rendezze az alternatív élelmiszerek témakörét
Az imitátumoknak, analóg- vagy helyettesítő termékeknek egyaránt megvan a helyük a kínálatban. Fontos ugyanakkor, hogy a fogyasztók pontosan értsék, milyen célt szolgálnak az egyes termékkategóriák, ennek ismerete nélkül ugyanis nem tudnak tudatos döntést hozni – húzta alá a helyettes államtitkár. A helyzet kezelése érdekében az Agrárminisztérium és a Nébih, az érdekelt szakmai szervezetek bevonásával, egy jelölési útmutató összeállításán dolgozik, mely az élelmiszeripar szereplőit is segíti majd a fogyasztók egyértelmű és következetes tájékoztatásában. Záró gondolatai között Felkai Beáta arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenntarthatósági törekvések mellett is szavatolni kell az élelmiszerbiztonságot, amely megkerülhetetlen alapelv. Emellett fontos, hogy – a haladást akadályozó felelősök keresése helyett – az érintettek egyéni szerepükre fókuszáljanak, és azt vizsgálják, mit tudnak saját hatáskörükben megtenni a fenntarthatóságért. Ez a szemléletmódbeli váltás is jelentősen hozzájárulhat az előrelépéshez.
AM
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >AM: hasznos és értékteremtő tevékenység a házikertek művelése
A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >