Csak annyi kukorica termett, amennyit máskor exportálni szoktak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 16. 13:52

Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő nyárig megállíthatatlanul drágul az élelmiszer, hiszen az árakat mozgató terményekből az aszály miatt Magyarországon és a világ jelentősebb gabonatermő területein is kevés termett.

Az áremelkedést elszenvedő fogyasztókhoz és állattenyésztőkhöz hasonló rossz helyzetbe kerülnek a feldolgozók, hiszen az árakat emelő termelők és az ellenérdekű, forgalmukat féltő kiskereskedők közé szorulva nyereségre aligha számíthatnak. Itthon nagyjából annyi kukorica termett, amennyit a normális évjáratú években Magyarországról exportálni szoktak.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott összegző tájékoztatón Czerván György államtitkár, a betakarítási bizottság ülése után beszámolt arról is, hogy ez a mennyiség ugyan fedezi a hazai takarmányszükségleteket, de a 40 százalékkal kevesebb kukoricatermés és a feleannyi szálastakarmány miatt az árak olyannyira magasak, hogy az állattartók már segítséget kértek. Az októberi budapesti tőzsdei jegyzések szerint a takarmánykukorica tonnája 66800, a búza pedig 67500 forintot ér. Már az egész mezőgazdaság megszenvedi, hogy az elmúlt évtizedben 2003, 2007, 2011 után idén is meteorológiai aszály volt. Az országnak vannak olyan területei, ahol a természet a csapadék 70 százalékával adós maradt.


Elhangzott, hogy a kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy kiemelten foglalkozzanak az aszály következményeinek mérséklésével. Az EU-ban elsőként, kedden hozzákezdtek, a mintegy 294 milliárd forint összegű, 2012. évi területalapú támogatás előlegének kifizetéséhez, ami 2013 januárjától járna.

Az első ütemben 66 milliárd forintot utalnak át. Megtudtuk azt is, hogy az idén a legmagasabb hektáronkénti összeg csak 61 ezer forint, ez 2900 forinttal haladja meg a tavalyi kifizetést.

A takarmányszűkébe került állattartóknak segíthet az is, hogy a jövőre járó állatjóléti és állategészségügyi támogatások egy részét nemzeti forrásból mintegy tízmilliárd forintot a jövő héttől folyósítják. Az államtitkár ígérete szerint novembertől kedvezményes feltételekkel hozzáférhető lesz az MBF által szervezett kedvezményes agrárforgóeszköz pótló hitel is. A mintegy 14 milliárd forintos hitelkerethez 3,5 százalékos nettó kamattal, hatéves futam-, hároméves türelmi idővel lehet majd hozzájutni.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a gabonaszektorban júliustól bevezetett fordított áfafizetési rendről az első pontos adatok csak október végén lesznek, de a határokon végzett ellenőrzéseken kiderült: eltűntek a feketézők.

Az ismétlődő aszályos időjárás új fajtákat, technológiákat követel a magyar mezőgazdáktól, a tudományos hazai és külföldi eredmények mielőbbi gyakorlatba oltását remélik attól a megállapodástól, amelyet Vancsura József, a Gabonatermsztők Országos Szövetségének elnöke és Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja irt a kedden a sajtótájékoztatón. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink