Crassostrea gigas – osztrigabontás a Metro Vevőakadémián
Az osztrigabontás rejtelmeibe kóstolhattak bele azok a kiváltságosok, akik részt vettek a METRO Osztriga Bemutató és Bontóversenyén. Az indulók és vendégek 400 osztrigát bontottak és kóstoltak meg a melléjük járó fehér borok és pezsgők társaságában.
A METRO áruházak Vevőakadémiájának oktatóséfjei mutatták be péntek délután az osztrigabontás csínját-bínját hazai séfeknek, a sajtó képviselőinek és a tanulni vágyóknak. Az osztriga különleges gasztronómiai csemege, melyet az ipari forradalom előtt az „r” betűs szabály szerint csak az „r” betűs hónapokban fogyasztották. Ennek oka a nem megfelelő hűtési és szállítási körülmények voltak, valamint a tény, hogy az osztrigák a tavaszi, nyári hónapokban ívnak és ilyenkor a húsuk pépes állagú.
További érdekesség, hogy az osztrigák közel 200 liter vizet áramoltatnak naponta a testükön keresztül, így a fogyasztásukig közel 20.000 liter víz halad át rajtuk.
Ma már osztriga tenyészetekben nagyüzemi módon tenyésztik az osztrigákat, így tudják biztosítani a vásárlói igényeknek megfelelő osztriga mennyiséget és minőséget. Hazánkba a franciaországi Bretagne-ból érkezik a Csendes-óceáni osztriga, latin nevén Crassostrea gigas. A cinket, kalciumot, A,B,E vitaminokat tartalmazó osztriga a kifogásától számítva 10 napig fogyasztható.
A METRO Vevőakadémiáján is a friss Csendes-óceáni osztrigákat mutatták be a vendégeknek. A bontási versenyen sokan vettek részt, hogy saját maguk próbálják ki a bemutatott trükköket, fogásokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Jól halad a Tesco a fenntarthatósági projekttel
A Tesco elkötelezett a fenntartható működés iránt, és ambiciózus célokat…
Tovább olvasom >Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben…
Tovább olvasom >Közel 2 milliárd forint összegű adomány a PENNY-től
Nagyszerű eredményeket ért el karitatív partnereivel közösen a PENNY Magyarország…
Tovább olvasom >