Crassostrea gigas – osztrigabontás a Metro Vevőakadémián

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 17. 11:00

Az osztrigabontás rejtelmeibe kóstolhattak bele azok a kiváltságosok, akik részt vettek a METRO Osztriga Bemutató és Bontóversenyén. Az indulók és vendégek 400 osztrigát bontottak és kóstoltak meg a melléjük járó fehér borok és pezsgők társaságában.

A METRO áruházak Vevőakadémiájának oktatóséfjei mutatták be péntek délután az osztrigabontás csínját-bínját hazai séfeknek, a sajtó képviselőinek és a tanulni vágyóknak. Az osztriga különleges gasztronómiai csemege, melyet az ipari forradalom előtt az „r” betűs szabály szerint csak az „r” betűs hónapokban fogyasztották. Ennek oka a nem megfelelő hűtési és szállítási körülmények voltak, valamint a tény, hogy az osztrigák a tavaszi, nyári hónapokban ívnak és ilyenkor a húsuk pépes állagú.

További érdekesség, hogy az osztrigák közel 200 liter vizet áramoltatnak naponta a testükön keresztül, így a fogyasztásukig közel 20.000 liter víz halad át rajtuk.

Ma már osztriga tenyészetekben nagyüzemi módon tenyésztik az osztrigákat, így tudják biztosítani a vásárlói igényeknek megfelelő osztriga mennyiséget és minőséget. Hazánkba a franciaországi Bretagne-ból érkezik a Csendes-óceáni osztriga, latin nevén Crassostrea gigas. A cinket, kalciumot, A,B,E vitaminokat tartalmazó osztriga a kifogásától számítva 10 napig fogyasztható.

A METRO Vevőakadémiáján is a friss Csendes-óceáni osztrigákat mutatták be a vendégeknek. A bontási versenyen sokan vettek részt, hogy saját maguk próbálják ki a bemutatott trükköket, fogásokat.

Kapcsolódó cikkeink