Lassuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 16. 11:20

Lassuló ütemben emelkedtek az éves összevetésű fogyasztói árak az euróövezetben és az Európai Unióban májusban.

EU

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által pénteken közölt adatok szerint a 19 országot tömörítő eurózónában, az elemzői várakozásokkal összhangban, 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly májushoz képes. Áprilisban 1,9 százalék volt az éves szintű áremelkedés, míg egy évvel korábban 0,1 százalékos fogyasztói árcsökkenést mértek.
A 28 tagú unióban 1,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben. Áprilisban 2,0 százalékos, tavaly májusban pedig 0,1 százalékos fogyasztói árcsökkenést mértek.
Májusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben, míg az EU-ban stagnáltak.
A gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalék volt, havi szinten pedig 0,1 százalékos negatív maginfláció volt az euróövezetben.
Az energiaárakat nem számolva, éves szinten 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben. Az energia 4,5 százalékkal – azon belül az üzemanyagok 5,9 százalékkal, a fűtőolaj pedig 10,3 százalékkal – drágult. A szolgáltatások ára 1,3 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékeké pedig 1,5 százalékkal növekedett.
Az év ötödik hónapjában a legalacsonyabb éves inflációs rátát Írországban (0,0 százalék), Romániában (0,5 százalék), valamint Dániában és Hollandiában (egyaránt 0,7 százalék) mérték, míg a legnagyobb értéket Észtországban (3,5 százalék) Litvániában (3,2 százalék) és az Egyesült Királyságban (2,9 százalék) jegyezték fel.
A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 1,4 százalékkal, Olaszországban 1,6 százalékkal, Franciaországban 0,9 százalékkal, Spanyolországban 2,0 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak májusban.
Az Eurostat Magyarország esetében éves összehasonlításban 2,1 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,2 százalékos áremelkedést jelzett májusban.
A fogyasztói áremelkedés ütemének lassulása nem kedvező hír az Európai Központi Banknak (EKB), amely igyekszik felpörgetni az inflációt. Az éves infláció üteme az EKB 2 százalékos célszáma körül mozgott idén az euróövezetben, de a maginfláció továbbra is messze alatta van. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink