Coface: tovább romlott a cégek fizetésképtelenségi helyzete

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 20. 13:35

Az idei év első kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 30 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója – derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A drasztikus növekedés fő oka a hitelbiztosító cég szerint a kényszer-eljárásokban keresendő, ugyanis, bár a felszámolások száma is nő, de nem gyorsuló ütemben.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban változatlanul az építőipari, valamint a kis- és nagykereskedelmi cégek érintettek. Ezek mellett az eljárás alá vontak között a turisztikában, az ingatlangazdálkodás területén, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások vannak nagy számban.

A területi eltéréseket vizsgálva kiderül, hogy miközben átlagosan a fizetésképtelenségi arány 5,83 százalék, Nógrád megyében ennek majdnem kétszerese, 10,73 százalék. Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 8 százalék fölött van a megyében bejegyzett vállalatok számához viszonyított fizetésképtelenségi arány. Pest megyében ugyanakkor a mutató a 4 százalékot sem érte el.

A Coface elemzői szerint jövőre sem lehet a helyzet javulására számítani, sőt félő, hogy a várható változások – adó- és járulékemelés, az áfa felső kulcsának emelése, a minimálbér emelése, az adóbevételek fokozását célzó hatósági szigor – miatt még több cég dől majd be. Mivel nehezednek a nyereséges gazdálkodás körülményei, romlik a versenyképesség, egyre több cég fordulhat a szürke- és a feketegazdaság felé.

Mindemellett a jelentős árfolyam-ingadozás is komoly kockázatokat hordoz. A cégek bedőlhetnek a korábbi devizahiteleik miatt is, hiszen a lakosság mellett a vállalkozások is szép számmal kerültek emiatt adósságcsapdába. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink