Coface: itt van Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatainak rangsora

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 07. 16:55

Hetedik alkalommal tette közzé a nemzetközi Coface-csoport Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatainak rangsorát, a CEE TOP 500-at. A listán 65 magyar vállalat szerepel, amelyek az összforgalom alapján 86,1 milliárd euró nettó árbevétel mellett együttesen 3,1 milliárd euró profitot értek el 2011-ben. A legelőkelőbb helyen a MOL szerepel, amely stabil második helyét elsősorban annak köszönheti, hogy egy év alatt több, mint 24 százalékkal növelte forgalmát.

Szilágyi Péter, a Coface Hungary vezető elemzője elmondta: Magyarország összességében a harmadik helyet foglalja el a Coface CEE TOP 500 listáján mind a vállalatok számát, mind azok összforgalmát, nettó nyereségét és létszámát illetően. Az első húsz közé viszont csak két magyar székhelyű vállalat, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és az Audi Hungária Motor Kft. tudott beférkőzni, előbbi 17,1 milliárd eurós forgalommal a 2., utóbbi 4,7 milliárd eurós forgalommal a 11. helyet foglalja el.

Tovább csökkent viszont a magyar cégek nyeresége, a 65 listán szereplő vállalat nettó profitja 2010-hez képest 215 százalékkal esett vissza. A legnagyobb nyereséget a lista 21. helyét elfoglaló GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. könyvelte el 2011-ben 286,1 millió euróval, a második az Audi (237,2 millió euró) és a MOL (185 millió euró) mögött. Érdekesség viszont, hogy a listán szereplő összes cég közül a második legnagyobb nyereségnövekedést egy év alatt a 224. helyen álló WIZZ Air Hungary Légiközlekedési Kft. produkálta, amelynek 53,1 ezer eurós profitja 5822 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Szilágyi Péter kiemelte, hogy a listán szembeötlő a lengyel cégek egyeduralma mind az összforgalom, mind pedig árbevétel tekintetében. Az első húszból nyolc vállalat működik Lengyelországban, a Coface CEE TOP 500 lista első helyén 24,1 milliárd eurós forgalommal változatlanul a Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. áll. Az árbevétel arányos nyereség alapján viszont már összességében a cseh vállalatok bizonyultak a legjobbnak 2011-ben, közülük a legelőkelőbb helyen (4.) a Škoda Auto a.s. található 9 milliárd euró feletti összforgalommal.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb cégeinek a rangsorát először 2006-ban publikálta a nemzetközi Coface-csoport. A Top 500 lista a régió 13 államának (Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) vállalatait hasonlítja össze az eladásokból származó bevételek és nyereség mellett a foglalkoztatottak számának alakulása alapján. Az összeállításban nem szerepelnek a pénzügyi szektor vállalatai, mivel ezeknél a társaságoknál az eredmények bemutatása eltérő számviteli szabályok alapján készül.

A teljes lista a Manager Magazin 2012. november 8-i számának mellékleteként jelenik meg, angol nyelven pedig elérhető a www.coface.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkeink