Coface: csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma Kelet-Közép-Európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 05. 11:20

A kelet-közép-európai régióban az idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító friss felméréséből, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

penz2

A feltörekvő piacokon tavaly ugyan lelassult a gazdasági növekedés, a kelet-közép-európai régió kivételnek számít, a térség összesített GDP-je 2015-ben 3,3 százalékkal nőtt, ez gyorsulást jelez a 2014-ben elért 2,6 százalékos bővülés után.
A Coface szakértői szerint a fizetésképtelenségi és csődeljárások alakulása alapján a térség képe felemás. Az elemzés kiemeli a régión belül Romániát és Magyarországot, ezekben az országokban javult a legjelentősebben a Coface által mért fizetésképtelenségi mutató. Magyarországon 44 százalékkal kevesebb cég vált a fizetésképtelenné, Romániában pedig 50 százalékos volt a csökkenés.
Így Magyarország fizetésképtelenségi mutatója 1,87 százalékos volt 2015-ben, Románia indexe pedig 2,26 százalékot tett ki – írják az elemzésben. A régiós összkép felemás, mert több országban jelentősen romlott a helyzet, így Ukrajnában és Litvániában a fizetésképtelenné vált vállalatok száma 21, illetve 16 százalékkal nőtt. (A Coface fizetésképtelenségi mutatója a cégbírósági adatok alapján vizsgálja a cégekkel szembeni fizetésképtelenségből fakadó eljárások számának alakulását, az adott ország cégbejegyzéssel működő vállalkozásainak számához viszonyítva.)
Grzegorz Sielewicz, a hitelbiztosító kelet-közép-európai részlegének elemzője a közleményben rámutatott: a munkaerőpiacon várható javulás és az erősödő üzleti bizalom hatására a kelet-közép-európai gazdaságok motorja a lakossági fogyasztás marad.
A hitelbiztosító több ország minősítésén is javított az elmúlt időszakban. Magyarország minősítését januárban javította A4-re a Coface, júniusban Lettország és Románia kapott szintén A4-es osztályzatot, Szlovénia pedig az A3-as kategóriába került. A Coface elemzése szerint az utóbbi időszakban észlelt javulás alapján a legtöbb kelet-közép-európai ország elfogadható kockázatúvá lépett elő.
A vállalatok osztályozása mellett a Coface minősíti az országokat is a kockázatok alapján. A Coface az országok esetében nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, majd következnek a gyengébb osztályzatok, az A2-es, A3-as, A4-es. Ezután jön a B, a C és a D kategória, utóbbi jelenti a leggyengébb eredményt egy-egy ország esetében.
A Coface Group a világ vezető hitelbiztosítója, különböző megoldásokat kínál a vállalatoknak szerte a világban az ügyfeleik pénzügyi kötelezettségeinek elmulasztásából fakadó kockázatra. 2015-ben a mintegy 4500 alkalmazottat foglalkoztató Coface Group 1,490 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelt el. A vállalatcsoport 99 országban van jelen közvetlenül vagy indirekt módon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink