Coface: a vásárlók ötöde passzióból nem fizet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 03. 00:06

A Coface Hungary felmérése szerint a magyar üzleti életben a vásárlók 20 százaléka tudna fizetni, de nem akar, 30 százalékuk valamilyen adminisztratív hiba miatt nem fizet, míg a másik felük átmeneti vagy folyamatos finanszírozási gondokkal küzd.

A céginformációval, követeléskezeléssel és hitelbiztosítással foglalkozó társaság évi 50 ezer céget vizsgál. Ezek 4 százaléka teljesen hitelképtelen, 3 százaléka pedig felszámolás alatt állt a vizsgálat során.
A közép-kelet-európai régióban tevékenykedő Coface kidolgozott egy 10 pontos skálát a cégek kockázatának meghatározására. A nagy- és közepes kockázatú társaságok aránya a régióban 50 százalék körüli, 2009-ben Magyarország éppen 50 százalékon állt, és csak Románia előzte meg, ott a cégek 53 százaléka kockázatos abból a szempontból, hogy ki tudja-e fizetni a tartozását.
A nemzetközi gyakorlatban minden 5 euró hitelből 4 eurót a vállalatok nyújtanak egymásnak – mondta Bagyura András, aki a Cofece munkatársaként a nemfizetési kockázatokat elemezte. A válság miatt kevés és drága a bankhitel, így a kereskedelmi hitelezés aránya növekszik – tette hozzá. Szembetűnő, hogy a fizetési határidők folyamatosan emelkednek. Például aki eddig 30 napra fizetett, az most 60 napos haladékot kért.
Tipikus jelenség, hogy a multi cégek csak határidőn túl, és felszólításra fizetnek, de fizetnek – jellemezte a helyzetet az előadó. A számlák 2,7 százaléka soha nem térül meg, de a tetemes késedelmek ellenére is csak a magyar cégek 2 százaléka vásárol céginformációt, szemben nyugati cégekre jellemző 10 százalékos aránnyal – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink