Coface: a magyar vállalatok érték el a legnagyobb növekedést a régiós cégek között

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 01. 11:11

A kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata tavaly 593 milliárd euró bevételt ért el, ami 4,2 százalékkal nőtt éves összevetésben – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. Magyarország a listán szereplő vállalatok száma (69) alapján a harmadik Lengyelország és Csehország mögött, de a magyar cégek számoltak be átlagosan a legmagasabb (13,8 százalékos) növekedésről a régióban.

iroda

A nyolcadik alkalommal közzétett, 12 országra kiterjedő Top 500 című éves tanulmány szerint a térség legnagyobb vállalatainak nettó nyeresége 73,7 százalékkal, 26,9 milliárd euróra ugrott.
A Coface szerint a régió gazdaságai lendületet kaptak a munkanélküliség csökkenése és a bérek emelkedése által fűtött belföldi keresletnövekedéstől, valamint a beruházások legtöbb országban tetten érhető bővülésétől.
A térség legnagyobb vállalatai továbbra is rendkívül jelentős munkaadók, a régió munkaerejének mintegy 4,3 százalékát összpontosítják, ez 0,5 százalékkal több, mint egy éve, ami pozitívan hat a munkanélküliségi rátára.
Lengyelország a térség legnagyobb, egyben a legjelentősebb piaci szereplőknek is otthont adó gazdasága, amely 2014. óta stabilan, 3 százalékos mérték feletti ütemben növekszik évente. A rangsorban összesen 167 lengyel vállalat szerepelt 2015-ben, amelyek összbevétele 2,9 százalékkal nőtt, 224,12 milliárd euróra, nettó nyereségük pedig 1,94 milliárd euró volt.
A Coface listáján 71 céggel második helyen szerepel Csehország, a társaságok összbevétele 3,1 százalékkal nőtt, 88,13 milliárd euróra, nettó nyereségük 4,9 milliárd euró lett. Az ország gazdasági növekedése Kelet-Közép-Európában a legnagyobb, 4,5 százalékos, munkanélküliségi rátája pedig a legalacsonyabb, 5,1 százalék.
A magyar vállalatok összesen 97,2 milliárd euró árbevételt és 13,66 milliárd euró nettó nyereséget értek el.
A negyedik helyen szereplő Románia 63 vállalata pedig mintegy 54,6 milliárd euró árbevétel mellett 1,375 milliárd euró nyereséget ért el.
Kelet-Közép-Európa 500 legnagyobb vállalata által képviselt iparágak zömében is tetten érhető volt a felfelé mutató trend. A vizsgált 13 szektor közül 12 esetében nőtt az árbevétel az előző évhez viszonyítva. Erőteljes, 14,8 százalékos növekedést mértek a textil-, bőr-, és ruházati iparban, 10,3 százalékot az autóipar és szállítási szektorban. Ugyanakkor az olajválság hatására az egyik legjelentősebb szektor, az ásványi kincsek, vegyszerek, petróleum, műanyagok és gyógyszerek szektora 8,3 százalékkal csökkent.
A Coface előrejelzése szerint a kedvező üzleti kondíciók idén is kitartanak, a GDP becsült növekedési üteme a régióban 3 százalék lehet, a munkaerőpiac további javulása és a bizalom erősödése eredményeként hangsúlyosabbá válik a háztartások fogyasztásának a GDP-növekedés elsődleges motorjaként betöltött szerepe.
A beruházások a tavalyinál kisebb mértékben járulnak hozzá a bővüléshez az új EU-társfinanszírozású projektek lassabb beindulása miatt, ami viszont az építőipar és más kapcsolódó szektorok teljesítményét fogja vissza. A külgazdasági helyzetet tekintve a kelet-közép-európai államok továbbra is aktív exportőrök maradnak, azonban a világkereskedelem lassulása hátrányosan érintheti kiviteli terveiket – jegyezte meg a nemzetközi hitelbiztosító. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink