Coface: a kis- és nagykereskedelem továbbra is a legkockázatosabb iparágak közé tartozik

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 22. 13:01

Az idei év első negyedében 2010 hasonló időszakához képest 27 százalékkal nőtt a különféle fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma – állapította meg a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzésében.

A növekedés mértéke meghaladja a várakozást, mert az exportra termelő szektorokon kívül trendforduló az máshol nem következett be. A legkockázatosabb iparágaknak – tartósan – az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem tekinthető. Emellett az eljárás alá vont cégek között nagy számban jelennek meg az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások az idei első negyedévben.

A fizetésképtelenségi eljárások száma ez év első negyedében 9.939 volt, míg egy évvel korábban 7.821-et tett ki. A esetek több, mint 55 százaléka végelszámolás volt, csaknem 60 százalékkal nőtt meg egy év alatt.


Az építőiparban az összes eljárás 19 százalékát indították el, 27 százalékkal többet, mint 2010 azonos időszakában. További 23 százalékot kis-és nagykereskedelmi vállalkozások ellen indítottak az év első három hónapjában. Emellett az eljárás alá vontak között a turizmus és vendéglátásban működő vállalkozások aránya 7, az ingatlangazdálkodásban 6,3 százalék, a gépjárműiparban pedig csaknem 5 százalék volt. Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipari-ingatlanpiaci vállalkozások teljesítettek a legrosszabbul, a bejegyzett összes építőipari cég 13,05 százaléka, az ingatlangazdálkodók 13,98 százaléka ellen indult fizetésképtelenségi eljárás az első negyedévben. A nagykereskedelemben bejegyzett vállalkozások 7,98 százalékát, míg a turizmusban tevékenykedő vállalatoknak csak 4,92 százalékát sújtotta csőd.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderült, hogy 2011 első negyedévében a legtöbb eljárást a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták: az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás több, mint 40 százalékát. Budapesten az eljárások 34,32 százalékát, Pest megyében, pedig 7,24 százalékát indították el. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb az idei év első három hónapjában 3,86 százalék, majd Nógrád – 3,66 százalék – és Heves megye – 3,61 százalék – következik. A legnagyobb negatív eltérést az előző évhez képest Fejér megye produkálta: a csődhányad növekedése 26 százalék volt.

Az idei év több kihívást is hordoz magában – az elemzők szerint – a kockázatvállalás szempontjából. Több szektort erőteljesen érint az alapanyag és az üzemanyag árak emelkedése – így például a takarmány- és az élelmiszeripart, vagy a fuvarozást – ezeket a terheket kérdéses, hogy a piaci szereplők mennyire bírják elviselni. A hazai kisvállalkozások ugyanis többnyire alul tőkésítettek és szinte kizárólag hitelből működnek, így könnyen magukkal ránthatnak erősebb, akár közepes méretű vállalkozásokat is – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink