Civil tiltakozás a vetőmag-forgalmazó óriás támogatása ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 19. 11:02

A világ minden részéről több mint 150 civil szervezet tiltakozik az ellen, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatná a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó vállalatát – közölte Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat hétfőn.

A két szervezet közös közleménye szerint az EBRD-nek 2013 áprilisában kell döntenie arról, hogy ad-e 40 millió dollár pénzügyi garanciát a Monsanto számára arra az esetre, ha mezőgazdasági cégek nem tudnak fizetni a vetőmagokért vagy növényvédő szerekért, amelyek megvásárlására szerződtek az óriáscéggel. A támogatást az EBRD olyan szerződésekre adná, amelyeket a Monsanto közepes vagy nagygazdákkal, valamint forgalmazó cégekkel kötött Bulgáriában, Magyarországon, Oroszországban, Szerbiában, Törökországban, illetve Ukrajnában.

Az EBRD céljai között az átmeneti gazdaságú országokban a magánszektor és a verseny támogatása szerepel, ezzel a küldetéssel nem egyeztethető össze, hogy a világ egyik leggazdagabb cégének adnak pénzt – idézi a közlemény Fidrich Róbertet, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjét. A szakember hangsúlyozza azt is: a Monsanto által is szorgalmazott mezőgazdasági modell a vegyi anyagokra, monokultúrákra, génmódosított növényekre és a kistermelők kiszorítására alapul, ami veszélyezteti az élelmezés-biztonságot.

A Közép- és Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat kezdeményezésére a héten 158 civil szervezet a világ minden részéről közös levélben tiltakozik az EBRD vezetőségénél a Monsantonak nyújtani tervezett pénzügyi támogatás ellen. Az aláírók egyben felszólítják a bankot, hogy értékelje újra az élelmezés-biztonsággal kapcsolatos hozzáállását, és az iparszerű, nagyüzemi gazdálkodás támogatása helyett a fenntarthatóbb, természetbarát és kisebb léptékű gazdaságok bátorítását helyezze a középpontba – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink