Civil összefogás a káros zsírok ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 05. 07. 00:00

Évente ezerrel kevesebben halnának meg, ha jobban figyelnének a transzzsír bevitelre.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos
Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívást intézett a kormányhoz, a kereskedelmi
áruházláncokhoz, vendéglátóhelyekhez és közétkeztetési egységekhez, valamint a
fővárosi önkormányzathoz, az Önszabályozó Reklámtestülethez.

A civil szervezetek az élelmiszerekhez adagolt transzzsírok
korlátozását szeretnék elérni a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása
érdekében. Ezek a zsírok csak kis mennyiségben fordulnak elő a húsokban és a
tejtermékekben, inkább a hidrogénezett növényi olajokban, margarinokban és a
félkész ételekben találhatók meg. Elfogyasztva emelik a vér káros
koleszterinszintjét. A két szervezet azt várja a kormánytól, hogy szabályozza
az élelmiszerek címkézését, mert azok nem nyújtanak elegendő információt a
tápanyagokról.

Kapcsolódó cikkeink