Cisco: megháromszorozódhat az adatforgalom néhány éven belül

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 05. 11:02

Háromszoros bővüléssel 3,3 zettabájtra, csaknem 3 ezer milliárd gigabájtra emelkedhet a Föld internetes adatforgalma 2021-re, a világhálónak pedig több mint 4,5 milliárd használója lehet, így az emberiség többsége néhány éven belül nethasználóvá válhat a Cisco előrejelzése szerint.

internet

Az internetes hálózati berendezéseket gyártó cég különösen a videoforgalom terén számít jelentős növekedésre, az előrejelzés szerint az ötszörösére emelkedhet a mozgóképes tartalmak adatmennyisége. A Cisco szerint 2021-ig az IoT-technológiák (hálózatba kapcsolt okoseszközök) és az M2M kapcsolatok (gépek közötti internetes összeköttetés) lesznek meghatározók, emellett gyorsulnak majd a szélessávú hálózatok és tovább terjednek a mobileszközök is.
Kelet- és Közép-Európában az adatforgalom a globális növekedéshez hasonló ütemben fog növekedni, a mobileszközök adatforgalma hatszorosára bővül a Cisco szerint. Hozzátették, hogy a régióban 4 év múlva a hálózati eszközök majdnem felének lesz mobilkapcsolata, az adatforgalom többsége pedig már az okostelefonok között zajlik le.
Jelentősen nőhet a hálózatok gyorsasága is: a szélessávúak átlagosan másodpercenként 42 Mbit, a mobil kapcsolatok pedig 22 Mbit sebességre lesznek képesek – olvasható a közleményben.
Egy zettabájt ezer milliárd gigabájttal egyenlő, ennyi adat 250 milliárd DVD-re fér rá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink