A cigarettaautomaták felszámolását fontolgatják Ausztriában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 31. 11:00

Vita kezdődött a köztéri cigarettaautomaták megszüntetéséről Ausztriában, a politikusok eddig visszafogottan nyilatkoztak a témáról – közölte a Der Standard című osztrák lap.

cigaretta

A cigarettaautomaták betiltása mellett foglalt állást az Osztrák Pulmonológiai Társaság (ÖGP), valamint több gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szervezet is. Manfred Neuberger, a bécsi orvosi egyetem professzora pedig alapvető fontosságúnak nevezte az intézkedést. Indoklása szerint az uniós országok fele már leszereltette a dohányterméket árusító gépeket.
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) illetékese, Peter Wurm a mintegy 1,5 milliárd eurós éves adóbevétel, továbbá munkahelyek megőrzése miatt az automaták megtartása mellett állt ki.
Az első cigarettaautomatát 118 évvel ezelőtt, 1899-ben állították üzembe a bécsi Ottakring negyedben. 2007 óta a bankkártyákról lekérdezett születési dátum szerint ellenőrzik az automatáknál vásárlók életkorát, az új szabályozás miatt azonban át kell állítani az országszerte működő mintegy 6500 gépet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink