Chili, tortilla: Bonduelle receptek világnapokra
Burrito, quesadilla, fajita, nachos – és még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb változatokat, amelyekben az a közös, hogy alapjuk a tortilla. Igen, ez az egyszerű mexikói étel számtalan néven ismert, meghódította a világot olyannyira, hogy már világnappal is büszkélkedhet. Február 24-én a tortillát, 25-én pedig egy kicsi, de erős fűszernövényt, a chilit ünnepli a világ. A Bonduelle séfje mindkét alkalomra ajánl inspiráló, könnyen elkészíthető, finom recepteket.
„Chili, tortilla – mindkettő a kedvenceim közé tartozik. A tortilla finom önmagában, kicsit megpirítva, de egy izgalmas, pikáns töltelékkel megtöltve laktatós fogás lehet reggelire, ebédre, vacsorára. Az olyan klasszikus ételeket, mint például a chili con carne is feldobja, ha tortillával tálaljuk. Sőt, a tortilla az egyik leghálásabb vendégváró, mert percek alatt elkészíthető, a fantáziánkon múlik, hogy mihez kínáljuk, mivel töltjük. A chilinél a legfontosabb, hogy használjuk mértékkel és akkor a jótékony hatása érvényesül. ” – osztotta meg tippjeit Hargitai György, a Bonduelle séfje.
A tortilla őshazája Mexikó, finomabbnál-finomabb ételek alapja. Érdekesség, hogy amíg Mexikóban és Amerikában egy palacsintaszerű lepényt jelent, addig Kubában és Spanyolországban viszont réteges omlettet, amely krumplival és hagymával készül.
Aranybors, guineai bors, ördögbors – a magyar nyelvben a chili többféle néven ismert. Szinte minden fogáshoz lehet használni, csak ahogy Hargitai György is fogalmazott, mértékkel fűszerezzünk vele. A maják úgy tartották, hogy számos gyomorbántalmat megszüntet, az aztékok pedig átpasszírozták, és az így kinyert péppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Tény és való, a chili kapszaicin nevű alkotó eleme számos jótékony hatással rendelkezik az emberi testre. Ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-) érzékelő idegvégződéseket, az agy fájdalomként érzékeli ezt a csípősséget, aztán endorfin szabadul fel, és ettől boldogságérzetünk támad. A chili tehát boldoggá tesz, úgyhogy bevásárlásra, főzésre fel!
Csilis bab csicseriborsóval – friss kenyérrel tálalva felmelegít, laktató:
http://www.bonduelle.hu/recept/csilis_bab_csicseriborsoval-124
A mexicana szószos karajjal, és a csípős csirkeszárnyakkal ebédre-vacsorára nyert ügyünk van, csak a receptet kell követni:
http://www.bonduelle.hu/page/recept/csipos_csirkeszarny_mexicana_babkeverekkel_es_tortillaval-198
http://www.bonduelle.hu/recept/mexicana_szoszos_karaj-207
Olívabogyós-kukoricás quesadilla – igen, bármikor családnak, barátoknak, vagy csak úgy tévé előtt ücsörögve.
http://www.bonduelle.hu/page/recept/olivabogyos_kukoricas_quesadilla-141
A Bonduelle-rajongók először egy fotópályázaton, majd egy alkalmazáson keresztül is bizonyíthatták a chili iránti szenvedélyüket. A napokban lezárult „Gold Chili Katapult” nevű nyereményjátékban az volt a feladat, hogy egy virtuális csúzli segítségével minél gyorsabban a kukoricakonzervbe jutassuk a chilipaprikákat! Az egymást követő öt pályán egyre rövidebb idő állt rendelkezésre a célzásra és a kilövésre, a gyorsaságért pedig extra pontok jártak. A játék népszerűségét jól mutatja, hogy összesen több, mint 11 ezer alkalommal indították el az alkalmazást! A tíz legügyesebb játékos Bonduelle ajándékcsomagot nyert. Aki lemaradt a játékról, de kedvet kapott a chilis céllövöldözéshez, a Bonduelle Facebook oldalán még hetekig játszhat a Gold Chili Katapulttal, vagy szervezhet családi, munkahelyi bajnokságokat!
http://apps.facebook.com/535287719975358/
Aki pedig marad a főzésnél, a Bonduelle honlapján elérhető receptek, illetve receptvideók segítségével inspirálódhat. Előétel, főétel, leves, saláta – minden kategóriában lehet találni finomságokat. A recepteket kísérő rövid, de hangulatos videók lépésről-lépésre mutatják be a főzést, így nem kell attól tartani, hogy esetleg valamit kifelejtünk. A recepttárban mindenki a saját igényének, ízlésének, illetve a rendelkezésre álló konzerv, vagy fagyasztott alapanyagoknak megfelelően szűrhet a receptekre. Az allergén-szűrő funkció segítségével a különböző összetevőkre érzékenyek is kényelmesen válogathatnak, biztonságosan állíthatják össze a számukra megfelelő finom, egészséges recepteket.
Kapcsolódó cikkeink
Megválna saláta üzletágától a Bonduelle Franciaországban és Németországban
A csoport két potenciális vevővel folytat tárgyalásokat az érintett üzletágakról.…
Tovább olvasom >Növelni kellene a hüvelyesek fogyasztását a magyar otthonokban
A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások, fogyasztásuk előnyeire és jótékony tulajdonságaikra…
Tovább olvasom >Tízmillió konzerv és egy kis évvégi figyelmesség a nélkülözőknek a Bonduelle-től
Komoly mérföldkőhöz érkezett 2023-ban a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >