Módosult az élelmiszerkönyv, új védjegyek jönnek
A vásárlói tudatosság hatékony eszköz lehet a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorításában, ezért a kormány szemléletformáló és tájékoztató kampányokat szervez, valamint új védjegyeket vezet be.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, hogy a kampányok során arra szeretnék felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a vásárlás során mire érdemes figyelniük, a kínálatból pedig a magyar gyártók termékeit érdemes választaniuk. Kiemelte emellett a védjegyek és a minősítési rendszerek, valamint a szigorúbb ellenőrzések jelentőségét, amellyel kiszűrhetőek a tisztességtelen vállalkozások.
Felidézte, hogy a kormány nyár közepén elfogadott 20 pontos élelmiszer-biztonsági akcióterve a Magyar Élelmiszerkönyv módosításával az élelmiszerek minőségét, valamint az ellenőrzéseket végző hatóságok személyi és technikai feltételeit is javítja. A Élelmiszerkönyv módosításával a magyar a legszigorúbbak közé lépett az Európai Unión belül. Az előírás szerint már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Ez azt jelenti, hogy augusztus elsejétől a párizsinak és a virslinek legkevesebb 51 százalék hústartalommal kell rendelkeznie, a májasokban minimum 25 százaléknyi húsnak kell lennie, és a többi között emelni kell a nyári turistaszalámi és a krinolin hústartalmát is – előbbit legalább 65, utóbbit 55 százalékra.
Az államtitkár szerint az intézkedések 3-4 éven belül meghozhatják a kívánt eredményeket. A kettős élelmiszer-minőség kapcsán Zsigó Róbert hangsúlyozta: a silányabb termékek forgalmazása az európai közös piac problémája, amelynek mielőbbi megoldásához széles körű összefogásra van szükség. Hozzátette, hogy a fogyasztók érdekét védi a Brüsszelnek elküldött jogszabályi javaslat is, amely szerint a gyártóknak jelölniük kell, ha termékük a többi országtól eltérő minőségben kerül Magyarországra. //
Kapcsolódó cikkeink
Elkészült a nyugdíjasok élelmiszer-utalványáról szóló rendelet tervezete
Elkészült a nyugdíjasoknak járó, 30 ezer forint értékű élelmiszer-utalványról szóló…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: olcsóbbak lesznek a gyógyszerek
Olcsóbbak lesznek a gyógyszerek – közölte a Kulturális és Innovációs…
Tovább olvasom >30 ezer forintos élelmiszer-utalványt fognak kapni a nyugdíjasok
A nyugdíjasok 30 ezer forintos élelmiszer-utalványt fognak kapni – közölte…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >