Céghullás Közép-Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 30. 00:03

22 százalékkal több a felszámolás alatt álló cég a Közép-Magyarország régióban az első félévben, mint 2009 azonos időszakában – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Némileg a cégalapítási kedv is visszaesett.

Erőteljes válsághatás mutatkozik a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország régióban, hasonló mértékben nőtt ugyanis a felszámolás és végelszámolás alatt álló vállalkozások száma. Az Opten céginformációs szolgáltató kimutatása szerint 22 százalékkal több céget döntöttek be január első és június utolsó napja között, mint a tavalyi év azonos időszakában. Június önmagában is csúcsot hozott, hiszen ebben a hónapban 756 céget vontak felszámolási eljárás alá, amit egyetlen hónap sem közelített meg az elmúlt másfél évben – az előző év júniusához képest például 49,4 százalék a különbség.
A felszámolásokhoz hasonlóan idén a január-júliusi időszakban végelszámolás – amikor a tulajdonos saját maga dönt a vállalkozás megszüntetéséről – is több sokkal több volt, mint az előző év első felében. Az idei rekordhónap április, amikor 927 vállalkozás végelszámolása indult el; ez egyébként 48 százalékkal több, mint 2009 áprilisában.
Az első félévben 4 százalékkal kevesebb új cég alakult Közép-Magyarországon, mint 2009 azonos időszakában. Ez idén eddig 11 966 új vállalkozást jelent. A vállalkozó kedv csökkenését mutatja az is, hogy a megszűnő (felszámolás és végelszámolás alatti), valamint törölt cégek együttes száma (13 680 cég) 14 százalékkal meghaladja az újonnan alakulókét – írja mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink