Cáfol a Tesco pótlék-ügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 16. 00:04

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete azt kéri a Tesco vezetésétől, hogy haladéktalanul intézkedjen a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzésért járó elmaradt munkabérek és késedelmi kamataik kifizetéséről.

A szerdai Magyar Nemzet szerint dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot csalhatott el a Tesco Global Áruházak Zrt., mivel nem fizették ki a rendkívüli munkavégzés esetén járó pótlékokat. A lap úgy tudja, a Pest Megyei Főügyészség hamarosan dönthet arról, hogy elrendeli-e a nyomozást az ügyben.
A Tesco az MTI-vel azt közölte a cikk kapcsán, hogy az "minden alapot nélkülöz és tudatosan kelti a Tesco rossz hírét". Az áruházlánc hangsúlyozta: a Tesco, a munkavállalóira vonatkozó munka- és pihenőidő nyilvántartását minden esetben a Munka Törvénykönyve alapján végzi.
A vállalat elektronikus munkaidő nyilvántartó rendszere követi az alkalmazottak munkavégzésének időpontját, míg egy másik elektronikus rendszer végzi a bérszámfejtést.
Hozzáfűzik: a Tesco eddig is tiszteletben tartotta a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit, és mindent megtett és megtesz azért, hogy a dolgozók megtalálhassák a munka és magánélet közti egyensúlyt. Éppen ezért lehetőséget adnak arra, hogy a havi munkaterven belül is lehetőség nyíljon az adott heti munkanapok átszervezésére a dolgozók kérése esetén is.
Kiemelik: eddig egyetlen munkavállaló sem jelzett problémát, vagy intézett kérdést és egyetlen érdekképviseleti szerv sem kívánt az ügyben egyeztetni a vállalat vezetésével a fenti kérdésben. A KDFSZ jelenlegi alelnöke maga is részt vett a belső utasítás kialakításában és korábbi pozíciójában felelősségi körébe tartozott, hogy a jogszerű nyilvántartások meglétét felügyelje és biztosítsa.
Bubenkó Csaba, a (KDFSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a cégnél heti lebontásban, előre állapodnak meg a beosztásról, és a munkáltató az ettől való eltérés esetén köteles pluszjuttatást fizetni a munkavállalóknak akkor is, ha a beosztást a munkavállaló szeretné módosítani.
Az érdekképviselet elnöke nem tudta megbecsülni, hogy mennyi kifizetés maradhatott el, azonban hangsúlyozta: tudomásuk van arról, hogy az áruházakban a munkavállalókkal a munkáltató visszamenőleg kitöltetett olyan nyilatkozatokat, amelyeken a dolgozók maguk kérték a munkaidő-beosztás módosítását.
Hangsúlyozta: jövő hétre nyilvános konzultációt kezdeményeznek a Tesco vezetésével a témában, a megbeszélés célja, hogy a "munkavállalók többségét érintő rendkívül súlyos ügy" következményeit felmérjék – írja az MTI nyomán a nepszava.hu.
Kapcsolódó cikkeink